Slovenci bi si z novo zmago zagotovili vsaj drugo mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije, obenem pa bodo pozorni na dogajanje na Poljskem, kjer gostujejo Slovaki. Ti bi z remijem ali porazom sestopili z vrha in osrečili Slovence, ki bi si ob takem scenariju že nocoj zagotovili vozovnico za svetovno prvenstvo.

»Ni govora o odprti telefonski linji s Poljsko, ker ne moremo vplivati na izid tamkajšnje tekme, ki bo v središču zanimanja za Slovenijo. Ne bom dovolil nobenega cirkusa na klopi, da spremljajo izid iz Chorzova na tekmi med Poljsko in Slovaško. Nas zanima 95 minut tekme s San Marinom, šele nato bomo preštevali mrtve. Mi bomo svoje delo opravili pošteno,« je osrednje sporočilo slovenskega nogometnega selektorja Matjaža Keka pred drevišnjo zadnjo tekmo v kvalifikacijah s San Marinom ob 20.30 na olimpijskem štadionu v žepni državici v Italiji, kjer Slovenijo čaka ena odločilnih bitk za uvrstitev na svetovno prvenstvo prihodnje leto v Južni Afriki.

Slovenska nogometna reprezentanca, ki je včeraj s posebnim letalom iz Maribora dopotovala v luksuzni Rimini na obali Jadranskega morja na sklepno deseto tekmo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, je kljub mnogim težavam optimistično razpoložena. Namesto kapetana Roberta Korena, ki bo zaradi dveh rumenih kartonov le gledalec na tribuni, bo v zvezni vrsti verjetno zaigral Dalibor Stevanovič, medtem ko bo na klopi čakal mladi Rene Krhin, vzhajajoči up v milanskem Interju. Veliko pomembnejša novost iz slovenskega tabora, ki se je po dobro uro dolgem poletu iz Maribora nastanil na italijanski obali Jadranskega morja, je, da je zelo negotov nastop prvega golgeterja Kölna Milivoja Novakoviča, ki ga po bitki v soboto v Bratislavi bolijo vse mišice po vseh pretečenih kilometrih, ko je razbijal igro gostiteljev.

Slovenski nogometaši se dobro zavedajo, kaj jih čaka drevi v San Marinu, 203. reprezentanci na lestvi FIFA, ki je na domačih tekmah v letošnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo prejela 11 golov (edino zmago v vsej nogometni zgodovini je dosegla proti Liechtensteinu) in najhujši domači poraz v kvalifikacijah za Južno Afriko doživela s Slovaško z 1:3. »Izhodišče je vidno, velikega filozofiranja ni. Mi smo na tej tekmi v vlogi favorita glede na igro v Bratislavi,« pravi Kek, ki se dobro zaveda, da zmaga prinaša najmanj drugo mesto v skupini in dodatni tekmi novembra v kvalifikacijah s Francijo, Portugalsko, Grčijo ali Rusijo, medtem ko zmaga Poljakov ali remi Sloveniji prinaša prvo mesto v kvalifikacijski skupini 3 in s tem neposredno pot v Južno Afriko.

»Mi imamo svoje cilje, da zaokrožimo število osvojenih točk na 20. Tri točke so enako pomembne proti Poljski, Slovaški ali San Marinu,« je včeraj pozno popoldne pod tribunami olimpijskega štadiona v mestecu Seravale v italijanski žepni republiki San Marino v hribih streljaj od luksuzne obale Riminija razmišljal Kek, medtem ko so se igralci pripravljali za zadnji treninga na igrišču, ki je kombinacija umetne in naravne trave. »Če bo pristop pravi, se ne bojim za osvojitev treh točk. Obenem bomo upali, da se tekma v Chorzovu konča z zmago Poljakov ali vsaj remijem,« je pred včerajšnjim treningom v sončnem vremenu povedal reprezentančni vratar Samir Handanovič. Njegov soigralec Dalibor Stevanovič, ki je prvi kandidat, da zamenja porumenelega Korena v zvezni vrsti, je pripomnil: »Sploh ni pomembno, kdo bo igral. Zmaguje ali izgublja kolektiv. Na vsaki tekmi igramo na zmago. Želimo osvojiti tri točke, ne glede na to, kakšen bo razplet na ostalih tekmah. Seveda si vsi želimo neposredne uvrstitve na svetovno prvenstvo.«