V Sloveniji se bo sezona po tradiciji odprla v Kranju z mitingom Start 09, na katerem prireditelji iz kranjske Zvezde napovedujejo nastop več kot 300 plavalcev iz Slovenije in sosednjih držav. "Prav posebnih dosežkov v tem obdobju na našem mitingu seveda ne pričakujemo, je pa miting dobra pregledna tekma za plavalce in trenerje," pred mitingom pravi eden od Zvezdinih trenerjev Igor Veličkovič.

Zelo zanimivo bo tudi na jesenskem pokalu Žita Gorenjke Radovljice v nedeljo, za katerega so prijavljeni vsi reprezentanti domačega kluba na čelu z Anjo Klinar, Nino Cesar, Tejo Zupan, Robijem Žbogarjem in Luko Turkom ter kranjska reprezentantka Tanja Šmid, ki po novem nastopa za Plavalno društvo Maribor.

Prvi nastopi pa čakajo tudi oba olimpijca z univerze Berkeley. Ravenčan Damir Dugonjič bo nastopil kar dvakrat, saj se bo njegov Berkeley pomeril z univerzama Havajev in Pacifica. "Tukaj treniramo na polno, tako da je kar težko, kar pomeni, da je vse po starem. Sicer pa smo v zadnjem obdobju precej delali na tehniki in mentalni pripravi ter analizi video posnetkov," pravi prvak prvenstva NCAA na 100 prsno, ki je bil pred dnevi tudi nekoliko bolan, a pravi, da je za tekme že nared: "Tisto smo hitro 'poštimali'." Za Dugonjiča bodo jesenske tekme še kako pomembne, saj bodo dober test pred decembrskim evropskim prvenstvom v Carigradu, ki je letos tudi v Dugonjičevem koledarju, sam pa ne skriva, da si tam želi medaljo.

Sara Isaković je pred dnevi že nastopila na prvem internem univerzitetnem testu, kjer je v končni razvrstitvi štel zbir vseh štirih izidov na 100-jardskih razdaljah. Isakovićeva je zmagala na 100 prosto in delfin, v hrbtnem slogu je bila tretja, v skupnem seštevku pa je osvojila drugo mesto, saj je preveč izgubila v prsnem slogu, ki ga praktično sploh ne trenira. Konec tedna jo čaka dvoboj z univerzo Pacifica. "Tekme komaj čakam. Na vseh področjih mi gre letos zelo dobro, le zdajle smo imeli prvo izpitno obdobje, zato sem bila nekoliko na tesno s časom," pa pravi Isakovićeva.