V pripravljalni bazi slovenske vrste na Ptuju je vse v znamenju priprav na odločilni kvalifikacijski tekmi s Slovaško v soboto v Bratislavi in San Marinom v Serravalleju v sredo, 14. oktobra. Obe tekmi se bosta začeli ob 20.30.

Kako dogodki okrog Novakoviča vplivajo na ekipo?

To je del nogometa. Vsi vemo, kaj pomeni Nova za našo ekipo. Ima nekatere težave, vsi upamo, da jih bo razrešil do sobote, da nam bo pomagal v tlakovanju do zmage v Bratislavi.

Na prvi tekmi s Slovaško je dal oba gola Novakovič. Ali jih lahko presenetite z novim napadalcem, če Nova ne bo mogel igrati zaradi poškodbe?

Vedno poudarjamo, da igramo kolektivno, tako bo tudi v soboto. Tudi, če bo Nova igral in ne bo dosegel zadetka, pa bomo zmagali, bomo več kot zadovoljni. V našem kolektivu imamo še nekaj napadalcev vrhunske kakovosti. Vsak mora prispevati svoj delež, zato ne vidim nobene bojazni.

Ali pa odločite tekmo vi z golom iz druge linije?

Nima se smisla obremenjevati s tem, ali bo zadel Novakovič, Koren ali kdo drug. Če bomo vsi delali tako, kot se od nas pričakuje, bomo odigrali tako dobro tekmo, kot smo jo proti Poljski.

Zmaga proti Poljski je dvignila samozavest slovenske reprezentance.

Že od začetka kvalifikacij poudarjamo, da je vzdušje enkratno, da smo zelo samozavestni, da želimo zmagati na vsaki tekmi. Po vsaki zmagi pozitivno vzdušje le še raste. Nekaj minut po tekmi s Poljsko smo v slačilnici že začeli razmišljati o gostovanju na Slovaškem in o tej tekmi spregovorili nekaj besed. Komaj čakamo soboto, da sodnik zapiska začetek.

Ali je kaj bojazni, da bi bili po veličastni predstavi proti Poljski celo preveč samozavestni, kar bi lahko privedlo do razmišljanja, da bo odslej šlo vse dokaj lahko?

Ne. Moramo biti samozavestni. Imamo enkratno vzdušje v ekipi, kar skušamo pokazati tudi na igrišču. Na vsaki tekmi so naloge igralcev točno razdeljene. Na zadnji tekmi smo vsi igrali tako, kot smo si želeli in načrtovali. Dnevna forma je bila vrhunska, odigrali smo kakovostno tekmo in prepričan sem, da bo enako tudi proti Slovakom.

Slovaki so vodilna ekipa v tretji kvalifikacijski skupini, prikazali so nekaj dobrih predstav, edini poraz pa doživeli v Mariboru, torej so naša dobra stranka.

Slovaška ima kakovostno ekipo, ki jo krasi kolektivni duh, zato jim moramo dati nekaj kredita. Mi moramo biti osredotočeni le nase. Zavedamo se njihovih odlik, o tekmecu bomo dobili dovolj informacij, da se bomo na tekmo lahko dobro pripravili. Zaupamo vase, da jih bomo še enkrat premagali, s čimer bi naredili piko na i.

Med Slovenci in Slovaki ni skrivnosti.

Mi spremljamo njih, oni pa nas. Slovaki so v prednosti, ker igrajo doma in imajo pet točk več od nas. S tem so pokazali, da so izjemno močna reprezentanca, mi razmišljamo le o sebi. Če smo jih premagali že v Mariboru, jih lahko še enkrat.

Kateri slovaški igralci so najnevarnejši?

Imajo nekaj vrhunskih igralcev, ki igrajo v velikih klubih, a na koncu o zmagi vedno odloča kolektivna igra.

Na Slovaškem bo tudi 2500 slovenskih navijačev.

Za uspehe imajo veliko zaslug tudi čudoviti gledalci v Mariboru, kar potrjujejo tudi izidi, saj v Ljudskem vrtu še nismo izgubili tekme. Vse, kar se dogaja pozitivnega okrog reprezentance, nas izredno veseli. Upam, da se bomo po koncu veselili skupaj z navijači.

Kako veliko breme so za vas velika pričakovanja javnosti, ki Slovenijo že vidi na svetovnem prvenstvu?

Na nas to ne vpliva. Takšen cilj smo si zadali na začetku kvalifikacij. Veliko ljudi v Sloveniji nam ni verjelo, z dosedanjimi rezultati in igrami smo jih prisilili, da razmišljajo tako kot mi že od prve tekme lani septembra na Poljskem. Na začetku smo si postavili visok cilj, h kateremu stremimo tudi sedaj. Kot nogometaš se zavedaš, da je pritisk vselej prisoten, na vsaki tekmi so v igri tri točke. S tem se moraš soočiti in to preseči, zato v pričakovanjih javnosti ne vidim nobenih težav.

Vaša forma v klubu WBA?

V zadnjih treh tednih sem igral na sedmih tekmah, a so bile obremenitve enakomerno porazdeljene. V drugi angleški ligi je ogromno tekem, zato je nemogoče igrati na vseh 90 minut. Trener ima svoje taktične zamisli, zato na nekaterih tekmah posamezne igralce spočije. V nogah ima dovolj minut.

Težav s poškodbami nimate?

Sem zdrav, nimam nobenih težav in upam, da bo še naprej tako. Malce sem sicer utrujen, a sem odlično telesno pripravljen, ker pred vsako sezono delam trdo.

Vaša želja je vendarle igranje v elitni angleški ligi.

Prestopni rok bo sicer januarja, torej je vse možno, a je treba upoštevati, da se moja družina v Birminghamu, ki je nogometno mesto, odlično počuti. Sonce, ki ga morda pogrešam sedaj, bom nadomestil, ko bom šel v nogometni pokoj in bom imel več časa za življenje ali obiske toplih krajev. Če bi me zanimali topli kraji s soncem, bi šel na Mallorco, kjer bi zaradi nogometnih obveznosti morje videl le redko. Anglijo sem izbral zaradi tega, ker vemo, kaj pomeni v tej državi nogomet.