"Ne želim obračuna. Pri FIFA se bomo morali odločiti, da bomo ohranili sedanji sistem," je v Koebenhavnu, kjer spremlja kongres MOK, dejal prvi mož svetovne nogometne organizacije.

FIFA je želela sedanji sistem spremeniti, tako da bi na OI nastopali le nogometaši do 21. leta starosti. Na ta način bi ugodili najboljšim klubom, ki svoje zvezdnike neradi pošiljajo na reprezentančne akcije, še posebej pa so proti olimpijskim nastopom. MOK na drugi strani pa se je trdno zavzemal za ohranitev obstoječega sistema.

"Vse bolj sem prepričan, da tudi sedanji sistem ni slab. Bil sem zagovornik nastopov igralcev do 21 let, a zdaj vidim, koliko sedanja oblika pomeni olimpijskemu gibanju," je pojasnil Blatter. Predsednik MOK Jacques Rogge je pred meseci pozval Blatterja, naj se FIFA dokončno odloči, kaj bi rada; po njegovem mnenju napetosti glede tekmovalnega sistema škodujejo tako nogometu kot olimpijskemu gibanju. Sedanji sistem, po katerem v vsaki ekipi nastopajo le igralci do 23 let in trije starejši, velja od OI 1992.

Lani na OI v Pekingu je bilo precej sporov med FIFA in MOK, saj so se klubi pritoževali, da njihovi zvezdniki silijo na olimpijske igre, medtem ko se sezona začenja ali pa se je že začela.

FIFA je za rešitev težave imenovala posebno skupino, ki bo svoje ugotovitve predstavila decembra na zasedanju FIFA v Južnoafriški republiki. Takrat naj bi se predstavniki MOK in FIFA tudi dokončno dogovorili o sistemu za naslednje OI 2012 v Londonu.