"Kar se tiče slovenskega dela, so sredstva nemoteno dodeljena," je zatrdil slovenski premier. Povedal je, da se je o tem vprašanju v sredo pogovarjal z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjanom Žekšem. Minister po premierovih besedah pri tem upravičeno opozarja, da se ne bi smelo zgoditi, da bi Slovenija začela nadomeščati tisti del manjkajočih sredstev, ki bi ga morala zagotoviti italijanska stran.

"Minister Žekš je danes na seji vlade zagotovil, da v skladu s svojimi pristojnostmi dela vse za to, da bi se to čimprej zgodilo in bi čimprej prišlo do odprave motenj, s katerimi se soočamo sedaj," je še dejal Pahor.

Premier je še spomnil, da se je o sredstvih za slovensko manjšino v Italiji pogovarjal tudi z italijanskim kolegom Silviom Berlusconijem med svojim nedavnim obiskom v Rimu. Kot je dejal, se je tedaj zavzel, da bi bila sredstva zadostna, da bi vse institucije slovenske manjšine v Italiji delovale nemotemo. Po njegovih besedah mu je italijanski premier zagotovil, da si bo za to prizadeval že sedaj, ko italijanska vlada pripravlja proračun, in ne šele kasneje, kot se je to zgodilo letos.

Upravni svet gledališča je v torek sporočil, da se gledališka sezona 2009/2010 zaradi nedogovora s predstavniki krajevnih uprav o vprašanju financiranja ne bo začela. Po pisanju današnje izdaje Primorskega dnevnika maj bi primanjkljaj gledališča znašal okoli 400.000 evrov.