Pri tem zdravstvene oblasti niso sporočile, kakšne zdravstvene težave je imela deklica. 14-letnica je bila v ponedeljek cepljena v okviru britanskega nacionalnega programa cepljenja proti hpv, le malo zatem pa je umrla.

V Veliki Britaniji so doslej proti hpv, virusni okužbi, ki povzroča raka na materničnem vratu, cepili že več kot milijon deklic. Program cepljenja s cepivom cervarix farmacevtskega koncerna GlaxoSmithKline so začeli izvajati septembra 2008, navaja dpa.

Izjava družbe MSD o smrti deklice po prejemu cepiva Cervarix 

Novice o smrti deklice v Veliki Britaniji so povezane z uporabo dvovalentnega cepiva proti HPV Cervarix, proizvajalca GSK in jih zato naša družba MSD ne more komentirati.

Posredujemo pa lahko izjavo o varnosti in učinkovitosti štirivalentnega cepiva proti HPV, družbe MSD s katerim se lahko v sklopu nacionalnega programa imunoprofilakse brezplačno cepijo 12 letne deklice.
Cepivo proti HPV Silgard/Gardasil1 dokazano pomaga preprečevati raka materničnega vratu, povzročenega z dvema tipoma virusa HPV, ki sta odgovorna za večino primerov tega raka. Varnost izdelkov je tisto, kar je za farmacevtsko družbo Merck & Co. ključnega pomena, zato redno in natančno spremljamo varnost cepiva Silgard/Gardasil. Strokovnjaki FDA (ameriški Urad za živila in zdravila - Food and Drug Administration) in CDC (ameriški Center za nadzor in preventivo bolezni - Center for Disease Control and Prevention) ravno tako redno spremljata takšne podatke. Za Silgard/Gardasil je CDC v izjavi avgusta 2009 dejal, da "je cepivo varno in učinkovito in da pričakovana korist odtehta tveganja."

Za zanesljive podatke o varnosti cepiv naj uporabniki preverijo informacije na www.cdc.gov.

Internetna stran namenjena varnosti www.cdc.gov/vaccinesafety/