Ker so lahko kropilniki z blagoslovljeno vodo ob vhodu v cerkev vir infekcije, na konferenci v času povečane možnosti okužbe vernikom priporočajo pokrižanje in poklek, ki nadomesti pokrižanje z blagoslovljeno vodo. Stisk roke pri pozdravu miru pa naj verniki v tem obdobju opustijo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Hkrati svetujejo, naj verniki obhajilo prejemajo na roke, kadar pa se prejemu obhajila na usta ne morejo izogniti, je ob dotiku ust ali sline obhajanca nujno uporabiti alkoholni robček za vsak primer posebej in ga po končanem obredu zavreči. Verniki, ki vztrajajo pri obhajanju na usta, naj bodo obhajani nazadnje. Svetujejo tudi, da se pokrižanju otrok med obhajilnim obredom v cerkvah začasno odrečejo, pri somaševanju pa naj se duhovniki obhajajo s pomakanjem.

Bolniški duhovniki in duhovniki, ki oskrbujejo domove za ostarele, naj strogo upoštevajo navodila ustanove in poskrbijo za dobro higieno rok, še svetujejo v škofovski konferenci. Enako velja za izredne delilce obhajila in pri obiskih bolnikov na domu. Pri umirajočih je v neposrednem stiku treba uporabiti tudi masko, slednje naj uporabljali tudi domači in negovalno osebje.

Spovednice in spovedni kabineti morajo imeti nameščeno ustrezno zaščito, poudarjajo v sporočilu. Duhovniki naj upoštevajo priporočeno razdaljo najmanj enega metra. Priporočajo tudi redno prezračevanje prostorov in cerkva, posebej po bogoslužjih in večjih srečanjih. Romanja, slovesnosti in vse druge oblike združevanj lahko potekajo nemoteno ob upoštevanju splošnih navodil Inštituta za varovanje zdravja in ministrstva za zdravje, so še zapisali v sporočilu za javnost.