Ta teden se lahko portoroški organizatorji pohvalijo z rekordnim obiskom, saj bo od danes do sobote na prvenstvu tekmovalo kar enajst jadrnic, kar se v preteklih dveh izvedbah še ni dogodilo. Največje ime regate je vsekakor Russell Coutts, 37-letni Novozelandec, ki se je nekdaj trikrat povzpel na svetovni vrh, v domovini je dobil častni naziv kapitan britanskega imperija, dvakrat pa je bil proglašen za jadralca leta. Vsekakor spoštovanja vreden športnik, ki biva v elitnem hotelu na Obali.

Petdnevna regata v Portorožu je sicer precejšen zalogaj za organizatorje, kar je priznal tudi predsednik Jadralne zveze Slovenije Igor Lah. "Regato smo si morali izboriti, za pripravo pa smo imeli le dva meseca. To je dobro tudi za razvoj in promocijo turizma na Obali," pravi slovenski mecen, ki že drugo sezono tekmuje v pokalu RC. Lahu godijo tudi pohvale tekmovalcev, ki so včeraj v portoroški marini govorili v mikrofone. Ko so nekateri dajali intervjuje, je nekaj jadrnic (španska, ameriška...) ostalo na morju tudi po uradnem zaprtju treninga.

Besede našega fotoreporterja, ki je bil med treningom na jadrnici Združenih držav Amerike pod poveljstvom Russela Couttsa, o veličini tekmovanja povedo veliko. "So veliki profesionalci. Ko sem bil z njimi na krovu, mi niso posvečali pretirane pozornosti, saj so bili povsem osredotočeni na svoje delo," je povedal Matej Povše in dodal, da so mu jadralci predlagali, naj se kljub temu, da je prvič sodeloval z njimi, kar skupaj z njimi nagiba po krovu. Vsekakor poteza za najbolj pogumne...