Slovenci niso posegli po vrhu, še najboljši je bil Tadej Valjavec na 32. mestu, za zmagovalcem je zaostal dve minuti in 50 sekund. V istem času je tri mesta za njim ciljno črto prečkal Jani Brajkovič, Gorazd Štangelj, z 12 nastopi na prvenstvu najbolj izkušeni kolesar, je bil 48., Kristijan Fajt 54. (oba +5:20), Borut Božič in Grega Bole pa sta odstopila.

Zahtevna preizkušnja za mavrično majico se je po napovedih odločila v zadnjih kilometrih, v katerih je največ moči ostalo Evansu, specialistu za večdnevne preizkušnje, ki mu pred dirko niso pripisovali velikih možnosti. A ko je s pomočjo reprezentančnih kolegov v zadnji, 19. krog prišel v ospredju je bilo jasno, da lahko poseže visoko. Potem ko napada Aleksandra Vinokurova in domačega svetovnega prvaka v kronometru Fabiana Cancellare (želel je postati prvi, ki bi na enem prvenstvu osvojil dve zlati kolajni) nista uspela, se je na zadnjem vzponu na Novazzano še sam odločil za podoben samostojen pobeg, ki pa je bil uspešnejši. Zdržal je do konca in tako prekinil niz treh zaporednih italijanskih zmag (Paolo Bettini 2006, 2007, Alessandro Ballan 2008).

"Redki so bili tisti, ki so pričakovali zmago, jaz sem verjel v njo. Slišal sem razno razne napovedi, da nimam možnosti, ker ne znam napadati, a danes sem kritikom vendarle zaprl usta. S pomočjo reprezentančnih kolegov, ki so zame opravili veliko dela, sem prišel v dober položaj, nato pa sem se počutil dovolj močnega za napad. Izkoristil sem poznavanje proge, saj živim le nekaj kilometrov od nje v Stabiu. Prav zaradi tega sem se dobro zavedal, da je to moja življenjska priložnost, dosti večja, kot bo naslednje leto v moji rodni državi. Vsekakor pa sem toliko bolj vesel, ker sem z zmago poskrbel za promocijo naslednjega prvenstva v Geelongu," je na cilju v solzah razlagal 32-letni Evans, ki je imel v zaključku več moči od znanca slovenskih cest Kolobnjeva - po letu 2006 je že drugič osvojil srebrno kolajno na svetovnih prvenstvih (po pozitivnem dopinškem testu Davidea Rebellina se mu obeta tudi olimpijski bron), Rodrigueza in vrste drugih favoritov na čelu s Fabianom Cancellaro, olimpijskim prvakom Špancem Samuelom Sanchezom, še enim Špancem Alejandrom Valverdejem in Italijanom Damianom Cunegom.

Slovenci so si vsaj z enim kolesarjem želeli biti zastopani v deseterici, a se jim ni izšlo. Gorazd Štangelj je bil skozi vso dirko izredno aktiven, bil v skupini kolesarjev, ki je bežala od desetega do 210. kilometra, tudi pozneje še poskušal s pobegi, toda do konca vendarle ni imel dovolj moči, da bi dirko lahko končal v vrhu.