Ključni problem ostaja velika podrejenost potrošnikov v odnosu do bank. Ne le, da se potrošniki v obilici pogosto nejasnih informacij ne znajdejo, težave so imeli celo strokovnjaki, ki so raziskavo pripravili - kar pri 66 odstotkih zajetih bank so bile bančne pristojbine tako nejasne, da so raziskovalci zahtevali dodatna pojasnila bank.

V Sloveniji je bil ta odstotek še nekoliko višji (70 odstotkov), in da je hitra primerjava nemogoča, smo se prepričali tudi sami, ko smo skušali s podatki o nekaterih osnovnih storitvah bank, ki jih te objavljajo na svojih spletnih straneh, sestaviti tabelo. "Odrešila" nas je Banka Slovenije, ki objavlja primerjalne tabele nekaterih storitev bank, a vprašanje je, ali potrošniki sploh vedo, da so ti podatki dostopni.

***večjo tabelo s primerjavo cen nekaterih storitev naših bank si lahko pogledate na tej povezavi***

Povprečni komitent v Sloveniji ima z bančnim računom 100 evrov stroškov, kar je predvsem posledica visokih stroškov, ki jih banke zaračunavajo za vodenje računa, je razbrati iz raziskave evropske komisije. Najdražji so bančni računi v Italiji, kjer je povprečni strošek 253 evrov, najcenejši pa v Bolgariji s 27 evri. Med slovenskimi bankami je sicer opaziti precejšnje razlike v cenah storitev. Mesečno vodenje računa je najdražje pri Volksbank (2,04 evra), če želi komitent zamenjati banko, mu bo zaprtje računa najbolj zasolila Sparkasse (16,69 evra), plačilo položnic na bančnem okencu je ob večjih vsotah najdražje v Hranilnici Lon (5,9 evra), odprtje elektronske banke je najdražje v Abanki (80 evrov), in sicer za odprtje nadstandardnega računa, medtem ko je povsem osnovni med najcenejšimi (pet evrov).

Po lanski raziskavi Eurobarometra je četrtina Slovencev dejala, da je imela težave pri primerjavi ponudb za tekoče račune, le sedem odstotkov jih je v zadnjih dveh letih zamenjalo banko, kljub dejstvu, da je več kot polovica tistih, ki so banko zamenjali, našlo cenejšega ponudnika. V EU je banko zamenjalo nekoliko več potrošnikov, in sicer devet odstotkov.

barbara.hren@dnevnik.si