Kot prvi Slovenec je v času samostojnosti osvojil kolajno na največjem tekmovanju, potem ko se je med dvojicami s Srbom Aleksandrom Karakaševićem veselil bronaste kolajne.

Tokič in Karakašević sta se doslej že večkrat izkazala kot odličen par. Pred tremi leti sta se z uspešno sezono celo uvrstila na finale svetovnega pokala. A kolajne z velikega tekmovanja pred Stuttgartom še nista imela, čeprav je vsa Evropa vedela, da sta sijajni lovoroki Srb in najboljši Slovenec sposobna osvojiti najmanj bronasto odličje.

Zmagovita pot do polfinala je bila sanjska, saj slovensko-srbska naveza ni izgubila niti niza. Zaslužena kolajna je bila čista kot solza, o žlahtnosti pa sta odločala v dvoboju z najboljšim evropskim parom zadnjih let Boll-Süss. V prvem nizu sta imela Tokič in Karakašević štiri zaključne žogice, kar se je v nadaljevanju izkazalo za ključno. Nemca, ki ju je na domačem terenu bodrilo več tisoč ljubiteljev celuloidne žogice, sta v nadaljevanju spustila roko, namesto da bi lovila zaostanek. Nizi so bili sicer izenačeni, a zmaga s 4:1 je bila nemška. Boll in Süss sta se tako veselila tretjega zaporednega naslova stare celine, skupaj že četrtega.

"Boll me čaka na vsakem velikem prvenstvu. Tokrat so bile težave slajše, saj sem nanj naletel šele v polfinalu. Z uspehom sem izjemno zadovoljen, saj so se mi izpolnile sanje o osvojitvi kolajne na največjem članskem tekmovanju. Pojavile so se govorice, da Boll in Süss ne bosta tekmovala več skupaj, tako da bova imela s Karašem morda več možnosti prihodnje leto v Ostravi, da izboljšava lesk kolajne. Morda sva šla v dvoboj tudi nekoliko premalo odločno, saj sva zadnji dvoboj proti Nemcema marca letos v polfinalu svetovnega pokala v Bremnu gladko izgubila," je zadovoljno pripovedoval Bojan Tokič, ki je bil navdušen nad organizacijo prvenstva v Nemčiji. "Vzdušje v Porsche Areni je bilo noro. 6000 gledalcev je venomer pripravilo sijajno vzdušje, najlepši občutek pa je bil, ko v nabito polni dvorani stopiš na zmagovalni oder. Noro, nepozabno. Ko bi le lahko bila vsa evropska in svetovna prvenstva v Nemčiji," je včeraj med vožnjo v Düsseldorf, kjer živi in trenira, zaključil Tokič. Ponovil je zadnji stavek večine kolegov iz drugih športov, ki so se lahko kadar koli prepričali o nemški organizacijski fenomenalnosti.

"Kako mi je žal, da nisva izkoristila štirih zaključnih žogic v prvem nizu. Seveda se Nemca v nadaljevanju ne bi predala, a bi bil pritisk nanju precej večji. Po moči sva trenutno druga najboljša evropska dvojica, ki pa mora biti zadovoljna tudi z bronastim odličjem," je pojasnil Aleksandar Karakašević, ki ga je s klopi vodil dolgoletni reprezentančni soigralec Slobodan Grujić. Le-ta je namreč postal glavni srbski trener, potem ko je mesto vodenja zveze prevzel Zoran Kalinić.

Tokičeve posamične muke, ko je Čehu Pavelki priznal premoč že v drugem krogu, bodo tako hitreje pozabljene. Slovenski igralec ni izkoristil odličnega posamičnega žreba, ki bi ga lahko pripeljal najmanj do četrtfinala, kar je doslej Tokičeva najboljša posamična uvrstitev na evropskih prvenstvih.