Uprava je na današnji izredni seji nadzorni svet seznanila z zadnjimi dogajanji v Gorenju, tako z vzroki, ki naj bi pripeljali do protesta zaposlenih, kot tudi z ukrepanjem uprave ob dogodku in v prihodnje, so sporočili iz družbe.

Nadzorniki menijo, da je bil razlog za prekinitev dela v hudi socialni stiski delavcev v proizvodnji, ki je posledica tako splošne draginje kot nizkih plač. Za obvladovanje krize je uprava Gorenja konec lanskega leta sprejela več ukrepov za zniževanje stroškov na področju materiala, storitev in dela ter si hkrati zadala cilj, da ob tem ohrani čim več delovnih mest. Namesto odpuščanja je Gorenje prešlo na krajši delovni čas ter se vključilo v vladni ukrep začasnega čakanja na delo, kar je pomenilo tudi nekoliko nižje plače za zaposlene.

Dogovor uprave, sindikata in predstavnikov zaposlenih, ki je pomenil ponoven zagon proizvodnje, so člani nadzornega sveta pozdravili. Upravi so naložili, da pri pripravi načrta ukrepov nadaljuje pozitiven trend v poslovanju Gorenja, ki bi moral tudi v prihodnjih mesecih prinesti pozitiven rezultat.

Predsednik nadzornega sveta Jože Zagožen je izrazil razumevanje in solidarnost z delavci, hkrati pa opozoril tudi na potrebo po boljšem komuniciranju in sodelovanju med zaposlenimi na vseh nivojih v podjetju. Nadzorni svet pričakuje, da bo uprava do prihodnje seje pripravila rebalans za leto 2009, osnutek načrta za leto 2010 ter v okviru dolgoročne strategije uravnotežila interese vseh deležnikov.

Zagožen je po seji obenem ostro zanikal pisanje Financ, da naj bi v pogovoru za omenjen časnik med drugim dejal, da so v ozadju stavke Gorenja večinoma ženske, ki imajo veliko posojil za cunje in podobne stvari. "Dejal sem, da so zneski na plačilnih kuvertah zelo nizki tudi zaradi tega, ker so delavci obremenjeni tudi s krediti, nisem pa nikjer govoril o cunjah, kar odločno zanikam," je dejal.

Spomnimo, da je zaradi omenjenega pisanja Financ, minister Lahovnik Zagožna pozval naj razmisli o odstopu.