Kot je dejal, bosta uprava in nadzorni svet Gorenja morala s strpnim komuniciranjem in dialogom vzpostaviti vnovično zaupanje zaposlenih in sprejeti ukrepe, ki so nujni. "Jasno je, da imajo zaposleni v Gorenju občutek, da obstaja nepravična delitev doseženih rezultatov, zato bo moralo predvsem vodstvo pri sebi bolj zategniti pas, saj so zaposleni imeli občutek, da se samo pri njih varčuje", je dejal Lahovnik.

Kratkoročno pa bo moralo vodstvo s socialnim dialogom glede na višja predvidena naročila popraviti plače zaposlenih, dolgoročno pa razmisliti o delitvi dobička med zaposlene, je ocenil minister.

Ob tem je predsednika nadzornega sveta Gorenja Jožeta Zagožna pozval, "da naj zaradi "nesramnih in žaljivih izjav", ki jih je izrekel na račun zaposlenih - gre za pogovor za Finance, v katerem je Zagožen med drugim dejal, da so v ozadju stavke večinoma ženske, ki imajo veliko posojil za cunje in podobne stvari - razmisli o odstopu.

Lahovnik je ob tem poudaril, "da bo danes govoril s predstavniki Kapitalske družbe o predčasnem sklicu skupščine Gorenja in o zamenjavi nadzornika, ki žali zaposlene". "Lahko si predstavljam Gorenje brez nadzornega sveta, brez uprave, nihče pa si ne more predstavljati Gorenja brez zaposlenih, ki so prava vrednost podjetja", je dejal.

Ob tem je ocenil, da v ozadju protestov delavcev Gorenja ni političnega ozadja. "Gre za spontano ravnanje delavcev, saj menim, da je bilo v ozadju precej nepravilnosti in nezadovoljstva, tudi zaradi slabega komuniciranja in vzdušja v podjetju", je med drugim še dejal Lahovnik.

Jože Zagožen: Minister Lahovnik poziva k "pogromu" nadzornikov Gorenja

Gospodarski minister Matej Lahovnik za svoje pozive k zamenjavi nadzornikov Gorenja nima drugih razlogov kot političnih. Ti po mnenju prvega nadzornika Jožeta Zagožna dobro opravljajo svoje delo, njihov edini "greh" pa naj bi bil, da jih je kot predstavnike kapitala imenovala prejšnja vlada. Po njegovi oceni Lahovnik poziva k "pogromu" nadzornikov.

Kot je v odzivu na Lahovnikovo sredino izjavo, da nadzorniki Gorenja nimajo njegovega zaupanja ter da možnost njihove zamenjave ni izključena, za STA povedal Zagožen, so takšne izjave nedopustne. Član nadzornega sveta, ko je enkrat imenovan na to mesto, se je dolžan ravnati po svoji vesti in v dobro družbe, ne pa po navodilih lastnika, je prepričan Zagožen.

Ob tem je priznal, da je nenavadno, da ima država prevladujoč vpliv v družbi, v kateri ima le četrtinski delež. To je posledica razpršenosti lastništva in slabe organiziranosti malih delničarjev, je prepričan. Nadzorni svet Gorenja, v katerem so poleg njega še štirje predstavniki kapitala in pet predstavnikov zaposlenih, je po njegovem mnenju "zelo kakovosten, eden najboljših v Sloveniji".

Po Zagožnovem mnenju je predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac ta trenutek primeren za opravljanje funkcije prvega moža družbe, zato nadzorni svet ne bo zahteval njegovega odpoklica. Vendar to ne pomeni, da se v nadzornem svetu strinjajo z vsemi ravnanji uprave, saj imajo nadzorniki veliko pripomb in predlogov za vodenje oz. za še boljše upravljanje z družbo, je dejal.

Prvi nadzornik Gorenja je tudi dopustil možnost, da so delavske proteste spodbujali od zunaj, vendar je to, če je do tega res prišlo, po njegovih besedah nizkotno dejanje, saj to pomeni "izkoriščanje človeške stiske".

Mera pri delavcih je bila polna, in to smo vedeli, je dejal, vendar je potrebno vedeti, da so naročila v Gorenju v preteklih mesecih padla za četrtino. Nekateri delavci so na televiziji kazali plačilne liste z nizkimi prejemki, vendar so številni obremenjeni s krediti, zato so njihovi prejemki bili videti nižji, kot so sicer, je poudaril.

Dodal je, da je redka družba na svetu, ki bi preživela tolikšen padec naročil brez večjih odpuščanj, a Gorenje je, je še poudaril prvi mož nadzornikov Gorenja.