Sceno - popolno repliko notranjosti teatra Rose - so Denchevi poklonili ustvarjalci filma in je shranjena v skladišču. Umetniški vodja British Shakespeare Company Robert Williamson je v ponedeljek dejal, da se je igralka nedavno odločila, da sceno pokloni skupini, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Williamson je dejal, da si gledališče, ki bo nastalo iz filmske scene, zamišlja kot "živ zgodovinski center", v katerem bodo uprizarjali predstave, na ogled pa bodo tudi originalni kostumi iz znanega filma, v katerem sta nastopila Joseph Fiennes kot Shakespeare in Gwyneth Paltrow v vlogi njegove ljubljene. Film je bil nagrajen s sedmimi oskarji, vključno z oskarjem za najboljši film.

Originalni Rose teater je bil zgrajen leta 1587 na južnem bregu reke Temze. V njem so uprizarjali gledališke predstave izpod peres Williama Shakespeareja in Christopherja Marlowea. Kopijo teatra, nastalo za potrebe filma, bodo člani British Shakespeare Company postavili nekje na severu Anglije, odločajo se med mesti Sheffield, Manchester in York.

Williamson je dejal, da na severu Anglije pogrešajo gledališče, v katerem bi uprizarjali Shakespearova dela. Ljubitelji gledališča na jugu lahko obiščejo londonski Globe, v središču države pa je aktivna Royal Shakespeare Company. Dodal je, da so štirje najboljši interpreti Shakespearovih del doma iz severa Anglije - Ben Kingsley, Judi Dench, Patrick Stewart in Ian McKellen.

"Severni Angliji želimo ponuditi, kar ima London," je povedal. "Vsak otrok v Veliki Britaniji se mora učiti o Shakespearu. On je integralni del naše dediščine in identitete."