Udeležencem seminarja bodo med drugim predstavili primere dobre prakse iz podjetij Wal-Mart, Unilever, Trimo, Fairmount Minerals, Simobil, Shaw Enterprises, Troika Dialog, razpravljali pa bodo tudi o tem, kako so revščina, mir in globalno segrevanje poslovne priložnosti.

Osrednji cilj Slovenskega društva ZN za trajnostni razvoj je pomagati podjetjem spoznati strateške priložnosti, ki jih kažejo prakse družbeno odgovornih podjetij in organizacij, ki se zavedajo pomena trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti in na ta način povečati konkurenčnost slovenskih podjetij in konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

In kakšne so izkušnje Simobila, neke vrste slovenskega trend setterja na področju trajnostnega razvoja. "Si.mobil se že od samega začetka drži treh osnov odgovornega podjetja: odgovornosti do okolja, družbe in poslovanja. Ravno ta zadnja osnova, odgovorno poslovanje, v današnjih časih prihaja najbolj do izraza v slovenskem gospodarstvu," meni Tamara Valenčič, direktorica službe za korporativno komuniciranje in odnose s sodelavci. "Simobil se lahko pohvali s certifikatom Družini prijazno podjetje, v zadnjih letih smo ogromno naredili na varovanju okolja. Najprej pri sebi, z ukrepi zmanjševanja CO2 odtisa ter posledično stroškov in negativnih vplivov, potem pa tudi z iniciativo Re.misli."

In kako zavezo k trajnostnemku razvoju uresničujejo v Trimu? "Z razvojem okolju prijaznejših proizvodov, tehnologij, sistemov, zmanjšujemo izpuste v naravno okolje, skrbneje ravnamo z odpadki, vse učinkoviteje uporabljamo naravne vire (vodo, elektriko ...) in razvijamo alternativne rešitve (izrabo sončne energije …). Ravno tako skrbimo za strokovni in osebni razvoj zaposlenih, gradimo odnose s poslovnimi partnerji, povezujemo se s strokovno in širšo javnostjo, zagotavljamo varno okolje za poslovanje in zaposlitev," pojasnjuje Trimova vodja poslovne odličnosti Polona Briški. Trimo je lani kot član Planet Positivea v Veliki Britaniji sodeloval kot okolju prijazen dobavitelj pri izgradnji prve CO2 nevtralne zgradbe na svetu. 

Več na www.gazela.com