Kot je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pojasnil tiskovni predstavnik finančnega ministrstva, naj bi prebivalci za ustrezne proračunske prilive skrbeli predvsem z nezmanjšano potrošnjo, sredstva, ki jih lahko v okviru poravnavanja svojih davčnih obveznosti prostovoljno namenijo različnim organizacijam, pa bi še naprej namenjali v skladu s svojimi željami.

Možnost odločitve za nakazilo sredstev v državni proračun naj bi bila "zadnja možnost", so pojasnili v finančnem ministrstvu. Finančni minister Jürgen Ligi mora v teh dneh predstaviti predlog proračuna za prihodnje leto, jesen pa čakajo naporna pogajanja o varčevalnih programih.

Vlada je že sprejela dva varčevalna svežnja, ki sta "težka" vsak po več sto milijonov evrov. V drugem četrtletju letos se je bruto domači proizvod Estonije v medletni primerjavi znižal za 16,6 odstotka. Gospodarske razmere so vplivale tudi na politično dogajanje: zaradi občutnega krčenja socialnih pravic so sredi maja iz vlade izstopili socialdemokrati.