Vivendi bi prevzel brazilsko telekomunikacijsko družbo

Francoski medijski in telekomunikacijski koncern Vivendi naj bi za dve milijardi evrov prevzel brazilskega upravljalca omrežij GVT. Za delnico družbe naj bi odšteli okoli 15,84 evra, pri čimer vrednost GVT znaša približno dve milijardi evrov. Ponudba pa velja le, če bodo lahko prevzeli najmanj 51 odstotkov družbe.

Ameriški potrošniki julija manj zadolženi

Po podatkih ameriške centralne banke so potrošniki julija v ZDA zmanjšali zadolževanje za 21,6 milijarde dolarjev, kar je največji padec od leta 1943, pri čemer niso upoštevana hipotekarna posojila. Zadolženost Američanov je bila julija nižja za 10,4 odstotka. Celotni dolg ameriških potrošnikov je brez hipotekarnih posojil julija znašal 2470 milijard dolarjev.

Število stečajev nemških podjetij v porastu

Število podjetij v Nemčiji, ki so podala vlogo za stečaj, se je v prvi polovici leta zvišalo za 14,8 odstotka, na 16.142 na letni ravni. Junija je vlogo oddalo 2788 podjetij, kar 15,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Prihodki nemške industrije še upadajo

Prihodki nemških podjetij v predelovalnih dejavnostih so se julija zmanjšali za 0,9 odstotka na mesečni ravni, mesec poprej pa za 1,1 odstotka. Na letni ravni pa so se prihodki zmanjšali za 16,5 odstotka.

Britanski izvoz julija višji

Obseg izvoza se je julija v Veliki Britaniji povečal za pet odstotkov, na 31,73 milijarde dolarjev na mesečni ravni, kar je na mesečni ravni največ od začetka letošnjega leta. Obseg uvoza se je povečal za 3,5 odstotka, na 41,41 milijarde dolarjev. Primanjkljaj zunanjetrgovinske bilance je tako julija znižal na 9,94 milijarde dolarjev.

Kitajski SAICbo financiral prevzem Saaba

Največji proizvajalec avtomobilov na Kitajskem Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) bo skupini Koenigsegg pomagal financirati prevzem švedskega Saaba. SAIC bo postal manjšinski delničar skupini Koenigsegg, s čimer bi zagotovil kapital za prevzem Saaba.

Svet se bo s finančnimi krizami še soočal

Po mnenju nekdanjega predsednika ameriških zveznih rezerv Allana Greenspana se bodo takšne finančne krize, s kakršno se trenutno svet spopada, še ponovile. Po njegovem mnenju imajo vse finančne krize enak temeljni vir oziroma vzrok, ki ga vidi predvsem v prepričanju ljudi, ki v obdobju gospodarske rasti pričakujejo, da se bo rast nadaljevala.

BDP Rusije v četrtletju ob 10,9 odstotka

Bruto domači proizvod (BDP) Rusije se je v drugem četrtletju letos skrčil za rekordnih 10,9 odstotka na letni ravni, medtem ko se je v prejšnjem četrtletju skrčil za 9,8 odstotka. V celotnem letošnjem letu pa naj bi se BDP po ocenah vlade skrčil za 8,5 odstotka.

Gazprom z upadom dobička

Gazprom je v drugem četrtletju letos ustvaril 1,2 milijarde dolarjev čistega dobička, medtem ko je v enakem obdobju lani ta znašal 2,2 milijarde dolarjev, kar pripisujejo predvsem znižanju cen nafte. Kljub temu so rezultati boljši od pričakovanj analitikov, ki so pričakovali 57-odstotni upad dobička.

Pripravila Nuša Brank