Profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Mojmir Mrak je poudaril, da če se z imenovanjem novega prvega moža NLB končuje obdobje, ko je bila največja slovenska banka "brez glave" praktično ves čas krize, je to "absolutno dobra stvar". "Konkretnega imena pa ne bom komentiral," je za STA dejal Mrak.

"Zagotovo je sklenitev postopka izbire korak, ki smo ga vsi čakali," je dejal. "Zavedati pa se moramo, da s tem procedura ni zaključena, saj nimamo še celotne uprave. Upam, da bo tudi ta del konstituiranja uprave končan čimprej," je dejal.

"Jašoviča zelo cenim, menim, da je izbor dober," je odločitev nadzornikov NLB pospremil dekan ljubljanske fakultete in nekdanji finančni minister Dušan Mramor. "Vodenje NLB zagotovo ni lahka naloga, posebej ne v trenutnih gospodarskih razmerah, saj finančna in gospodarska kriza prinaša celo vrsto dodatnih tveganj za banko," je poudaril za STA.

Kot bistveno nalogo novega predsednika uprave je Mramor izpostavil razmislek o strateškem pozicioniranju NLB.

Stranke poudarjajo pomembnost imenovanja vodstva NLB

V parlamentarnih strankah so današnjo odločitev nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke (NLB) o imenovanju Boža Jašoviča za predsednika uprave banke za STA ocenili predvsem kot pomembno z vidika sklenitve postopka izbire, odločitev nadzornikov za Jašoviča, ki mu večinoma priznavajo strokovnost, pa zbuja neenotne komentarje.

Po oceni Antona Ropa (SD) je izbira Jašoviča dobra izbira, saj je "nedvomno eden bolj kvalificiranih strokovnjakov s področja bančništva", ima tudi delovne izkušnje na ministrstvu za finance in v poslovni banki.

Kot je poudaril, bo Jašovič NLB po eni strani zagotovil ustrezno strokovnost poslovanja, profesionalnost, po drugi strani pa ima dolgoletne izkušnje v politiki, saj je vrsto let delal kot državni sekretar pri bivšem finančnem ministru Mitji Gaspariju. "Mislim, da bo ti dve izkušnji, tako iz bančništva kot iz politike, dobro izkoristili in da bo dober vodja največje državne banke," je poudaril.

Za LDS je po besedah predsednice stranke Katarine Kresal predvsem pomembno, da je z imenovanjem novega predsednika uprave NLB končno prekinjena kriza vodenja te banke, ki se je vlekla več mesecev.

Kot je poudarila, je čas, da se NLB v okviru svojih pristojnosti začne ukvarjati tudi z reševanjem finančne krize. "Upamo, da je nadzorni svet izbral kompetentno osebo, ki bo znala zastaviti jasno strategijo in banko ubranila podobnih političnih razprav, kot smo jim bili priča v zadnjem obdobju," je še dejala Kresalova.

Vili Trofenik (Zares) je poudaril, da je "skrajni čas, da NLB dobi vodstvo in da se začne obnašati kot največja banka". "To brezglavo stanje je poleg krize negativno vplivalo na delovanje banke," je dejal in dodal, da je pristojnost in odgovornost o imenovanju prvega moža NLB na strani nadzornikov.

Po mnenju Vilija Rezmana (DeSUS) je bilo za slovensko gospodarstvo najslabše to, da je bila "naša glavna banka v zadnjih mesecih v krčih in ni bila v takšno pomoč realnemu sektorju, kot gre od take banke pričakovati".

Ocenil je, da je Jašovič nekdo, ki je bil izbran bolj po strokovnih preferencah in manj po političnih, kar je po njegovem mnenju za vodenje takšne banke zelo dobro. "Ocenjujem, da je bil izbor ustrezen, tisto, kar nekoliko pri tem preseneča pa je, da je sprejel to vlogo, čeprav jo je še pred časom nekako odklanjal," je poudaril.

Andrej Vizjak (SDS) je izrazil razočaranje, da osrednja finančna institucija v državi, kot je NLB, ni imela uprave skoraj tri četrt leta v času največje gospodarske in finančne krize v državi.

"Drugo, kar je, prihaja očitno na čelo banke Gasparijev človek, torej lahko predvidevamo, da bo vodil izjemno konzervativno gospodarsko politiko," je poudaril. Dodal je, da "se očitno ljudje kolobarijo z enega mesta na drugega v teh finančnih institucijah", kar po njegovem mnenju ni nič kaj vzpodbuden signal gospodarstvu.

Predsednik SLS Radovan Žerjav je poudaril, da "težko komentira imenovanje Jašoviča za prvega moža NLB". "Sem pa hudo razočaran z novo kadrovsko paradigmo naše vlade, ki dovoljuje, da je naša največja banka tako dolgo brez predsednika uprave," je dejal in dodal, da to v času gospodarske krize ni dobro.

NLB bi morala po njegovem mnenju igrati ključno vlogo pri lajšanju krize v slovenskem gospodarstvu, predvsem kar se tiče v pomoči pri izboljšanju likvidnostnih razmer.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pravi, da je gre pri izbiri Jašoviča za odločitev koalicije, "v kar se opozicija ne more dosti mešati". "Kako bo banko vodil, bomo videli, pomembno pa je, kako se bodo obravnavali dolgovi, ki so jih izpeljali prejšnje uprave in nazorni sveti," je dodal.