Latvijsko gospodarstvo se je v drugem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani po revidiranih podatkih skrčilo za 18,7 odstotka. Nerevidirani podatki so pokazali 19,6-odstotno gospodarsko krčenje. V državi z 2,3 milijona prebivalcev so se potrošniške cene avgusta zvišale za 1,8 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lani. V primerjavi z julijem so se cene znižale za odstotek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gospodarstvo v Estoniji se je v drugem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani skrčilo za 16,1 odstotka. Gospodarstvo naj bi najbolj prizadel strm padec v gospodinjski potrošnji. Država, ki ima 1,3 milijona prebivalcev, je v recesijo zdrsnila v drugem četrtletju lani. Gospodarstvo se je lani tako skrčilo za 3,6 odstotka, letos pa naj bi se po napovedih vlade skrčilo za 15,3 odstotka. Vlada medtem z več protikriznimi ukrepi blaži negativno rast gospodarstva, predvsem skuša znižati stroške in zvišuje nekatere davke.

Madžarsko gospodarstvo je v drugem četrtletju letos ostalo v recesiji, kažejo zadnji revidirani podatki. V primerjavi s prvim četrtletjem se je njihovo gospodarstvo skrčilo za dva odstotka, kar je za 0,1 odstotka manj od prvih nerevidiranih podatkov. Madžarsko gospodarstvo se tako krči že peti mesec zapored. V 12-mesečni primerjavi se je v obdobju od aprila do junija gospodarstvo zmanjšalo za 7,4 odstotka, medtem ko so prvi nerevidirani podatki navajali 7,5-odstoten padec v omenjenem obdobju.

Češko gospodarstvo kaže rahle znake okrevanja, saj se je v drugem četrtletju letos v primerjavi s prvim okrepilo za 0,1 odstotka. V prvem četrtletju se je gospodarstvo na Češkem skrčilo za 4,8 odstotka, v zadnjem lanskem četrtletju pa za 1,3 odstotka. Na letni ravni je češko gospodarstvo v drugem četrtletju zabeležilo 5,5-odstotno krčenje, kar je najhitrejši padec po letu 1993, ko se je država osamosvojila.

Medtem je brezposelnost na Češkem avgusta dosegla 8,5 odstotka delovne sile in se tako povzpela na najvišjo raven v zadnjih treh letih in pol. Julija je bila stopnja brezposelnosti 8,4-odstotna, avgusta lani pa 5,3-odstotna. Število iskalcev zaposlitve se je tako naenkrat dvignilo s 7849 na 483.409 v juliju in avgustu.