Na 13. dirki letošnjega motociklističnega svetovnega prvenstva je s štarta najbolje začel Dani Pedrosa, a ga je že v osmem krogu Rossi prehitel. Do cilja je pred Španca prišel še Italijanov moštveni kolega Jorge Lorenzo: "Po slabem štartu sem se v drugem zavoju komaj izognil trku z Alexom de Angelisom. Po tem dogodku sem iz sebe in motorja iztisnil maksimum. Danija sem še uspel prehiteti, Rossi pa je bil nedosegljiv. Zmago v San Marinu si je popolnoma zaslužil, saj je bil celotni konec tedna najhitrejši."

Valentino Rossi si je privozil šesto zmago v sezoni, štiri dirke pred koncem svetovnega prvenstva pa je njegova prednost v skupnem seštevku pred Lorenzom praktično neulovljiva. "Dirka ni bila lahka. Slabo sem začel, potem pa ujel svoj ritem in skozi ciljno črto prišel prvi. Pred domačimi navijači sem se počutil odlično," je dejal Rossi, ki je pred dnevi zavrnil ponudbo Ferrarija, da bi v svetovnem prvenstvu formule ena zamenjal poškodovanega Brazilca Felipeja Masso: "S Ferrarijem sem se res dogovarjal, da bi nastopil na italijanski dirki v Monzi. A da bi jo vozil brez pravih treningov in testiranj, je nemogoče. To je bolj tveganje kot užitek. Enostavno ni možno, da se usedem v avto in v dneh do dirke dobim pravi občutek zanj. Obenem se seveda borim za naslov svetovnega prvaka v mojem motociklističnem razredu in bolje je, da za zdaj ostanem tukaj."

Japonska motociklistična tovarna Honda je v San Marinu sporočila, da bosta barve te ekipe v svetovnem prvenstvu tudi v prihodnje branila Španec Dani Pedrosa in Italijan Andrea Dovizioso. "Zame je podaljšanje odlična novica in vesel sem, da ostajam v ekipi, kjer sem že od leta 2006. Zdaj smo našli pravi način dela, tako da bomo v prihodnosti še bolj konkurenčni. Prepričan sem, da lahko premagamo vsakogar na svetu," je dejal Pedrosa.

Bolj razburljivo dirko so gledalci spremljali v četrtlitrskem razredu, kjer sta se domačim Mattia Pasini in Hector Barbera za zmago borila vse do ciljne črte. Na koncu je na najvišjo stopničko stopil slednji, od Italijana je bil hitrejši le za štiri stotinke. Tretje mesto je osvojil Alvaro Bautista, četrto pa vodilni v skupnem seštevku Hiroši Aojama. Japonec ima pred Bautisto tako še 13 točk naskoka.

Julian Simon je zmago slavil v najšibkejšem razredu, potem ko sta Andrea Iannone in Pol Espargaro v zadnjem zavoju trčila in odstopila. Španec je tako slavil četrto letošnjo zmago in še utrdil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Drugo in tretje mesto sta si privozila Nico Terol in Bradley Smith. Motociklistična karavana bo sezono nadaljevala šele čez mesec dni, ko bo na sporedu VN Portugalske v Estorilu.