Čista izguba je "posledica predvsem velikih finančnih odhodkov, ki bremenijo družbo zaradi odhodkov iz finančnih obveznosti, med katerimi so vključene tako redne obresti za prejete kredite kot tudi zamudne obresti," je v polletnem poročilu, objavljenem danes na spletnih straneh Ljubljanske borze, zapisal Matjaž Rutar, ki je sicer 21. avgusta odstopil z mesta direktorja družbe, nasledil pa ga je Pierpaolo Cerani.

Družba v letošnjem letu ne beleži praktično nobenih prihodkov iz naslova prodaje vrednostnih papirjev, prav tako pa prihodki še ne vključujejo pričakovanih dividend iz naslova naložb v vrednostne papirje, dodaja Rutar.

Infond Holding je v prvem polletju pospešeno izvajal aktivnosti za izboljšanje razmerja med kapitalom in ostalimi obveznostmi: povečanje kapitala, prodaja delnic Mercatorja in posledično zmanjšanje zadolžitve, sprememba preostalih kratkoročnih obveznosti iz financiranja v dolgoročne oz. refinanciranje obstoječih kreditnih obveznosti.

Za družbo, ki je bila večinski lastnik Pivovarne Laško in skoraj četrtinski lastnik Mercatorja, je bil ključen konec maja in junij. Urad za varstvo konkurence (UVK) je družbo 29. maja, pred za ta dan sklicano skupščino Pivovarne Laško, obvestil, da ne dovoli izvrševanja glasovalnih pravic iz delnic Pivovarne Laško, od 2. junija pa je bila na delnicah Mercatorja, ki so bile v lasti Infond Holdinga, vpisana prepoved razpolaganja.

Družba je 3. junija tudi prejela obvestilo Nove Ljubljanske banke (NLB), da ji ne bo podaljšala posojil. Infond Holding je nato 19. junija (dan potem, ko so družbo obiskali kriminalisti in pregledali dokumentacijo v zvezi s poslovanjem) objavila informacijo, da ni poravnala zapadlih obveznosti do NLB, ta pa je isti dan objavila poziv za javno zbiranje pisnih ponudb za nakup delnic Mercator in Pivovarna Laško, ki jih je Infond Holding zastavil za pridobitev posojil.

Zaradi odpoklica kreditov s strani NLB in kasneje tudi drugih bank niso izvedli na skupščini 8. maja izglasovane dokapitalizacije s konverzijo terjatev s strani družbe Center Naložbe. "Po objavi, da NLB ne bo podaljšala obstoječih kreditov družbi, tudi drugi poslovni partnerji niso bili več pripravljeni nadaljevati oz. prolongirati svojih terjatev do družbe, kar je družbi povzročilo dodatne težave," je zapisal Rutar.

NLB je po neuspešnem javnem zbiranju ponudb nato 5. avgusta prodala zastavljene delnice Mercatorja in Laškega, istega dne je to storila tudi Banka Celje. Sledile so jima tudi druge banke upnice, tako da ima Infond Holding trenutno v lasti le še 3,1 odstotka Pivovarne Laško in 1,35 odstotka Mercatorja.

Uprava Infond Holdinga je 6. avgusta objavila, da je zaradi postopkov bank izredno medmesečno preverila finančno stanje družbe (iz podatkov, objavljenih v medijih) in ugotovila, da je pri družbi podan razlog insolventnosti, ker izguba tekočega leta skupaj s prenesenimi izgubami presega polovico osnovnega kapitala družbe in te izgube ni mogoče pokriti v breme prenesenega dobička ali rezerv.

Uprava družbe do 19. avgusta, ko je potrdila nerevidirano polletno poročilo, ni mogla izdelati natančnega stanja, saj da še ne razpolaga z vsemi obračuni prodaj delnic in poročili o poravnavanju odprtih obveznosti družbe. "Kljub prodajam delnic bo nekaj bank še vedno izkazovalo terjatve do družbe in se bodo skupaj z ostalimi nezavarovanimi upniki poskušali poplačati v kasnejših postopkih," pravijo.

Uprava bo v zakonskem roku 30 dni od dneva nastopa insolventnosti seznanila nadzorni svet o podrobnem stanju v družbi in pripravila predlog finančne sanacije.

Po mnenju uprave in pravnih strokovnjakov je sicer prišlo pri unovčevanju zastavljenih delnic s strani bank upnic do večjega števila nepravilnosti in nezakonitosti. "Zato je uprava preko odvetnikov vložila več predlogov za izdajo začasnih odredb. Pripravljajo se tožbe, tudi odškodninske," dodaja Rutar.