Slednja je bila od varovanke trenerja Marjana Fabjana tako doslej boljša že petkrat. Po dveh slabših dneh, ko so slovenski judisti Roki Drakšič, Petra Nareks in Sašo Jereb, tudi zaradi novih pravil, ostali brez uvrstitev, je bil petek obarvan s slovensko željo po kolajni. Aljaž Sedej (do 81 kg) se je poslovil v tretjem krogu, ko je po dveh zmagah izgubil proti Črnogorcu Srdjanu Mrvaljeviću, pri Žolnirjevi pa je vse kazalo na to, da se ji bo uspelo zavihteti na zmagovalne stopničke.

Prva gladka zmaga z iponom je proti Mehičanki Karini Acosti prišla po vsega 42 sekundah borbe, v drugo je šlo proti Kazahstanki Zarini Aldikovi še lažje, saj je ta klonila že po tridesetih sekundah. V tretjem krogu se je morala Žolnirjeva proti Portugalki Ani Chacoli malo bolj potruditi, a je tudi to borbo dobila predčasno, potem ko si je Portugalka nabrala kar štiri kazni.

V polfinalu, nekakšnem finalu pred finalom, pa se je judoistka celjskega kluba Sankaku spoprijela z domačo favoritinjo Elisabeth Willeboordse. Tridesetletna Nizozemka je tako kot Žolnirjeva na olimpijskih igrah in na svetovnih prvenstvih že posegla po bronu, tokrat pa je imela v dvorani Ahoy še izdatno pomoč s tribun. A Žolnirjeva se brez borbe ni vdala. Po petih minutah sta bili judoistki še kar izenačeni, zato se je dvoboj prevesil v tekmo za zlato točko. A tudi tukaj odgovora o tem, katera je boljša, ni bilo. Nova pravila velevajo, da v tem primeru o zmagovalcu z glasovanjem in hkratnim dvigom modre ali bele zastavice odločajo trije sodniki (glavni in dva stranska). Po osmih minutah so ti soglasno s 3:0 za zmagovalko določili domačo tekmovalko, utrujeni Žolnirjevi pa je ostala borba za bron.

Tam se je srečala z Nemko Malzahn, proti kateri je na večjih tekmah klonila že štirikrat, včeraj pa še petič. "Res sem bila utrujena. Povsem brez energije. Trener mi je pred zadnjo tekmo masiral roke, saj sem jih komaj držala gor," je najprej povedala Žolnirjeva in dodala: "Začelo se je dobro. Upala sem, da bo šlo tako tudi naprej. A z Elisabeth imava zmeraj tako izenačene borbe, fizično je močna in obvlada vse tehnike. Ni v moji navadi, da dobivam kazni ali pa da padam. Popoldanski del zame res ni bil dober."

Po dolgi polfinalni borbi jo je tako čakala še borba za bron, kjer pa je Slovenka že na blazino stopila vidno utrujena. Nemka je povedla, nato pa Žolnirjevo po poltretji minuti prijela v končni prijem in jo držala za zmago potrebnih 20 sekund. "Zelo je bila motivirana, to sem videla že pred tekmo. Nič nisem mogla narediti, čeprav sem poskušala. Pričakovala sem težko borbo in takšna je tudi bila," je še povedala Žolnirjeva.

Danes bo na blazinah dvorane Ahoy dan D za predzadnjo iz slovenske vrste. V kategoriji do 70 kilogramov bo nastopila Raša Sraka Vuković, ki se bo v prvem krogu pomerila s Kitajko Dou Shumei. Jutri, zadnji dan prvenstva, pa bo nastopila še Lucija Polavder - v kategoriji nad 78 kg se bo najprej pomerila z Američanko Nino Cutro-Kelly.