V vroči Valencii je svetovni prvak Hamilton vodil od štarta vse do drugih postankov v boksu. Takrat je moštvo McLaren storilo napako, saj gume za Britanca niso bile pripravljene, zaradi česar je izgubil dragocene sekunde. Vodstvo je prevzel Rubens Barrichello, ki do cilja ni storil napake. Brazilec je slavil svojo deseto zmago v karieri in prvo po tem, ko je pred petimi leti zapustil Ferarri. Barrichello se je vodilnemu v skupnemu seštevku svetovnega prvenstva Jensonu Buttonu približal na 18 točk zaostanka. Do konca sezone je na sporedu še šest dirk.

Barrichello je zmago posvetil rojaku Felipeju Massi, ki še vedno okreva po poškodbi glave, ki jo je utrpel na VN Madžarske: "Imel sem dve želji. Prva je bila ta, da bi Felipe ostal enak človek, kot je bil pred nesrečo. Druga pa, da bi lahko zopet sedel za volan formule ena. Zavedal sem se, da se lahko ob idealnem scenariju zavihtim na sam vrh. Kljub temu, da že pet let nisem stal na najvišji stopnički, še vedno nisem pozabil, kako se zmaguje. Moštvo mi je sporočalo, naj vozim kar se da hitro. Zmage sem si želel zase, za moštvo, za mojo družino in za celotno Brazilijo. Lahko vam je jasno, da mi je po glavi švigalo milijon misli."

Brazilec je po štartu zadržal tretje mesto, nato pa po zaslugi boljše taktike moštva Brawn sprva ugnal Heikkija Kovalainena, po napaki McLarna pa še Lewisa Hamiltona. "Danes smo zmagali in izgubili. Vložili smo ogromno truda, da smo se zopet vrnili v sam vrh formule ena, zato zaradi drugega mesta nikakor ne smemo biti razočarani. Napake so sestavni del vsakega športa. Tudi kaj takega, da gume niso pripravljene, se dogodi. Kljub vsemu moramo še naprej trdo delati, saj so nekatera moštva še vedno nekoliko hitrejša od nas," je dejal Britanec, šef ekipe McLaren Martin Whitmarsh pa je dodal: "Jasno je bilo, da nismo bili tako hitri, kot bi si želeli. Takšna napaka, da nismo pravočasno pripravili gum, se nam ne bi smela pripetiti. Kljub vsemu pa smo zaradi tega izgubili zgolj nekaj sekund. Barrichello bi bil v vsakem primeru prehiter."

Do točk so za zmagovito trojko in četrtim Kovalainenom privozili še Nico Rosberg, ljubljenec španskega občinstva Fernando Alonso, Button in Robert Kubica. Svetovno prvenstvo se bo nadaljevalo že naslednji konec tedna z dirko v belgijskem Spa-Francorchampsu.