To so podatki o Caster Semenya, svetovni prvakinji na 800 m, za katero je atletski svet prvič slišal prejšnji mesec, ko je na afriškem mladinskem prvenstvu dosegla najboljši rezultat na svetu (1:56,72). Tedaj se je Južnoafričanka izstrelila med favorite svetovnega prvenstva.

Kmalu so se na najbolj znani spletni televiziji pojavili posnetki, na katerih Caster Semenya izgleda kot moški. Očitki so bili vse glasnejši, zato se je Mednarodna atletska organizacija (IAAF) na dan finala odločila, da bo preverila spol 18-letne atletinje. To Južnoafričanke ni zmedlo, temveč dodatno motiviralo, saj je v finalu tekmice prehitela za dve sekundi in pol, dosegla pa je daleč najhitrejši čas na svetu. Hkrati je precej izboljšala tudi južnoafriški rekord nekdaj izjemne atletinje Zole Budd. Toda novinarji od Caster Semenya nismo dobili niti ene samcate izjave. Povsem potolčena svetovna prvakinja je hodila mimo vseh, pojavila pa se ni niti na tiskovni konferenci. Po južnoafriških zakonih s tem ni kršila pravil, saj bo doma polnoletna pri 21 letih, dotlej pa do novinarjev nima nobenih obveznosti.

Kakorkoli se bo v Berlinu, bržčas pa bo vse znano po koncu svetovnega prvenstva, razpletla zgodba o spolu Caster Semenya, ženska disciplina na 800 m, v kateri je pred predlanskim dopinškim prekrškom blestela tudi Slovenka Jolanda Čeplak, ne doživlja lepih časov. Osebni rekordi se v zadnjih letih pri številnih atletinjah čez noč izboljšujejo do deset sekund in več, kar je z normalnim delom preprosto nemogoče. Zato ni čudno, da se beseda doping omenja na vsakem koraku. Tudi zaradi aktualne olimpijske prvakinje Kenijke Pamele Jelimo, ki je bila lani nekajkrat celo blizu svetovnemu rekordu, letos pa se ni uvrstila niti v kenijsko reprezentanco za nastop v Berlinu, potem ko je nekajkrat tekla celo 2:08.

Na tiskovni konferenci na 800 m se je zbralo več novinarjev kot po uspehih Usaina Bolta. "Imamo izjemno težko nalogo. Pred leti so testi pri 19 letni atletinji pokazali, da ni ženska. Kasneje nas je tožila in dokazala, da je ženska. Testi odkrivanja spola niso stoodstotni, predvsem ne pri tako mladih ženskah. Vseeno bomo storili vse, da bo za vse pravično," je na tiskovni konferenci pojasnil Pierre Weiss, generalni sekretar IAAF.