Z glavno vlogo v filmski drami Rokoborec Darena Aronofskega se je Rurke lani uspešno vrnil na filmska platna. Za vlogo je prejel vrsto nagrad in nominacijo za oskarja za najboljšo glavno moško vlogo.

V tekmovalnem programu SFF so v torek zvečer prikazali tudi slovenski film Slovenka Damjana Kozoleta. Na novinarski konferenci po zaprti projekciji Slovenke so v torek sodelovali režiser Kozole, igralca Nina Ivanišin in Peter Musevski, producent Danijel Hočevar in scenarist Ognjen Sviličić.

Glede ideje za film je Kozole po poročanju Fene, tiskovne agencije federacije BiH, dejal, da ga je zaintrigiralo to, da v oglasih, v katerih ponujajo svoje usluge, vsaka druga napiše, da je študentka. Natančneje, zainteresiralo ga je to dvojno življenje.

Kozole je še dejal, da je poanta v tem, da starši redko vedo, kaj počnejo njihovi otroci. In, je menil, celo boljše je, da ne vedo. Z Aleksandro je želel ustvariti negativen lik, ki pa ga bodo gledalci kljub temu vzljubili. Aleksandra je polna napak, laže, krade, se prodaja, in vse to dela brez občutkov, edino čustvo izkazuje do očeta.

Film ima tim. odprt konec, ki gledalcu dopušča, da si sam zamisli, kaj se bo po vsem zgodilo z Aleksandro - bo nadaljevala ta posel, se bo lotila katerega drugega ali bo postala učiteljica angleščine. Nina Ivanišin je o liku, ki ga je upodobila, dejala, da ima vsak človek dvoje obrazov - enega zase in drugega za javnost. V filmu, koprodukciji Slovenije, Nemčije, Srbije, BiH in Hrvaške, igrajo še Primož Pirnat, Maruša Kink, Uroš Fürst in drugi.

V Sarajevu se od 18. do 20. avgusta mudi tudi ministrica za kulturo Majda Širca. Kot so sporočili iz službe za odnose z javnostjo ministrstva, se bo v času obiska sestala z direktorjem festivala Mirsadom Purivatro, ministrom za civilne zadeve Bosne in Hercegovine Sredojem Novićem, ministrom za kulturo in šport Bosne in Hercegovine Gavrilom Grahovcem in ministrom za kulturo in šport Kantona Sarajevo Emirom Hadžihafizbegovićem. Osrednja tema srečanj bo bilateralno sodelovanje na področju kulture.

V Sarajevu je minule dni potekal tudi Regionalni forum 15. SFF. Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Srbije Nadica Momirov je ob tej priložnosti za Tanjug izjavila, da je zelo zadovoljna s sodelovanjem držav v regiji na področju kinematografije. Teme omenjenega foruma so bile namreč prav koprodukcije in druge oblike sodelovanja držav v regiji, kakor tudi pravni mehanizmi za podporo javnih institucij filmski industriji.