Kljub temu, da je večina v teh poletnih dneh z mislimi daleč od zimske idile, je hokej na ledu sinoči na Jesenice zvabil več kot 2000 gledalcev, ki so zaradi toplote v sicer hladni dvorani Podmežakla dvoboj Olimpije in Jesenic lahko spremljali v kratkih rokavih, kar se zgodi le redkokdaj. Navijači so videli štiri gole, na obeh straneh po dva, in prenovljeni zasedbi slovenskih EBEL-ligašev. V prvem delu je občinstvo večkrat vzdihnilo, ko so državni prvaki v novih dresih, ki vlečejo na svetlo rdečo, morda že malce na oranžno barvo, oblegali vratarja Aleša Silo. Ta je v golu zamenjal novo moč pri Zmajih, Norma Maracleja, ki je bil skupaj z napadalcema Ivom Janom in Frankom Banhamom na tribuni, a bodo vsi trije že nocoj v kadru trenerja Danyja Gelinasa. Edini zadetek v uvodni tretjini je novinec v moštvu Jesenic Jan Golubovski dosegel v 17. minuti, ko sploh ni streljal, ampak z modre črte poslal visok plošček pred vrata Sile, ki okoli 200-gramskega predmeta sploh ni videl ter ga spustil za svoj hrbet, čeprav je (navidezno) zavaroval vrata.

V drugi tretjini je zaradi težkih nog akterjev na ledu nekoliko padel ritem igre, mreži pa sta se po enkrat zatresli na obeh straneh. Najprej je domače vodstvo iz bližine povišal Mitja Robar, nato pa se je prebudila tudi Olimpija, za katero je prvenec dosegel Boštjan Goličič, mlajši brat Jurija, po novem tudi soigralca. Zadnjih dvajset minut so hokejisti sestavili malo točnih podaj, eno izmed teh, po vsej verjetnosti najlepšo, pa je uspelo ustvariti gostujočemu kapetanu Tomažu Vnuku, ki je s kirurško natančnostjo našel branilca Grega Kužnika, ki mu ni bilo težko premagati Borisa Tortunova. Naj dodamo, da so Jeseničani oba zadetka dosegli z igralcem manj, ob tem pa imeli še eno idealno priložnost v tem elementu igre, Ljubljančani pa so zadevali le ob številčni prednosti.

''Fantje so utrujeni, saj se dobro potijo na pripravah. Na Jesenicah nismo prikazali najboljšega hokeja, morda le v intervalih, a to je razumljivo, saj je bila to šele naša druga tekma. Imeli smo absolutno preveč izključitev (22, op. p.), kar se nam ne sme več dogajati, saj nasprotnikom s tem omogočimo veliko priložnosti. Sem pa vesel, da smo se tako proti Medveščaku kot proti Jesenicam vrnili v igro po zaostanku z 0:2. Borili smo se in pokazali pravi karakter. Pomembno je, da se nismo predali,'' je povedal Dany Gelinas, ki smo ga vprašali, kaj si misli o zadetku Jana Golubovskega: ''Se zgodi. Včasih lahko zaradi takega gola tudi izgubiš tekmo. Če bomo prvaki, potem lahko dobivamo tudi podobne zadetke. Sicer pa je Sila odlično stal med vratnicama, zelo sem zadovoljen z njim.''

Trener Jesenic je bil besen

Na drugi strani igrišča je bil trener domačih Ildar Rahmatullin pred garderobo besen na strokovni štab večnega tekmeca: ''Čudi me, da Olimpija na Jesenice ni prišla v popolni postavi. Že zaradi spoštovanja do nasprotnika in do gledalcev, ki so si prišli ogledat večni derbi. Mar to pomeni, da lahko jaz že danes zvečer pripeljem igralce iz druge ekipe in jim rečem, da bomo malo igrali? To ni pošteno. Njihov izgovor je, da so nekateri utrujeni. Ja, saj verjamem, vendar smo vsi na istem, vsi smo sredi težkih priprav. Tu ni izgovorov,'' se je čudil Rahmatullin, nato pa ocenil igro svojega moštva: ''Zadovoljen sem. Ustvarili smo si veliko priložnosti, zato bi morali zmagati, vendar imamo mlade igralce, ki še niso izkušeni. Ne moremo pričakovati, da bomo tekmo dobili na izkušnje, saj smo kolektivno moštvo, zato bomo na tem vztrajali še naprej. Olimpija se je večino tekme branila, zato je tudi manj utrujena od nas.''

In še to: med tekmo jo je po nosu skupil Olimpijin napadalec Brendan Yarema, ki nam je povedal, da bo za nekaj časa odsoten z igrišča. Že včeraj je dobil zdravniške izvide, ki so pokazali zlomljen nos, njegov soigralec Tomaž Vnuk pa je očitno založil dres iz lanske sezone, saj je včeraj nastopil s številko 21, nad katero je pisalo Ulaga (Nik, op. p.).