Pred dobrim mesecem in pol je bil boj za naslov prvaka v razredu motoGP izredno napet, trojico najboljših pa je ločilo le deset točk. Zdaj je zgodba povsem drugačna - Rossi je s peto zmago v sezoni krepko povečal naskok pred tekmeci, Jorge Lorenzo je drugič zapored ostal brez uvrstitve in za moštvenim sotekmovalcem zaostaja že 50 točk, Casey Stoner pa v Brnu zaradi bolezni sploh ni nastopil.

Dirka v Brnu je bila pravzaprav večji del le dvoboj med dirkačema Yamahe. Rossi, začel je z najboljšega štartnega položaja, je vodstvo izgubil le za pol kroga, nato se je spet prebil na prvo mesto. Kmalu je bil za njim Lorenzo, ki tudi ni imel najboljšega štarta, in dirkača sta se vozila eden za drugim. Španec je bil vse bližje in številni navijači v Brnu so pričakovali njegov napad na "doktorja". Lorenzo je napadel šest krogov pred koncem in bil uspešen, prigarano vodstvo pa je nato spretno obdržal tudi v nekaj naslednjih zavojih, ko je skušal Italijan priti nazaj v ospredje. Toda veselje Španca ni trajalo dolgo. Že krog kasneje je, tudi pod pritiskom napada Rossija, naredil napako, zdrsnil po asfaltu in končal v pesku ob progi. Njegov padec je pomenil, da je lahko Rossi mirno odpeljal dirko do konca, obenem pa je Lorenzo z odstopom ponudil stopničke dvema rojakoma. Na drugo mesto se je tako prebil Dani Pedrosa, na tretje pa Toni Elias, oba pa sta imela za Rossijem že precej velik zaostanek.

"Do konca sezone je še dolga pot. Moram ostati zbran," je bil kljub novi zmagi, že 102. v karieri, po dirki previden Valentino Rossi in dodal, da mu je žal Lorenzovega odstopa.

Namesto Stonerja je tovarniškega Ducatija po stezi v Brnu preganjal Finec Mika Kallio. Bil je tudi blizu točk, saj je še krog pred koncem vozil na osmem mestu. Toda v zadnjem krogu je neprevidno trčil v Marca Melandrija in s tem na atraktiven način oba spravil s steze, na srečo pa se dirkača med prevračanjem nista poškodovala.

Zmago v četrtlitrskem razredu, tretjo v sezoni, si je priboril lanski svetovni prvak Marco Simoncelli. Italijan je prevladoval na dirki in brez težav nadzoroval tekmece. Drugi je bil njegov rojak Mattia Pasini. Alvaro Bautista je stopil na najnižjo stopničko, skupno vodstvo pa je s četrtim mestom obdržal Hiroši Aojama. Japonec ima po Brnu še 32 točk naskoka pred današnjim zmagovalcem Simoncellijem. Gledalci si bodo nastop v tem razredu zapomnili tudi po padcu Bautiste v krogu za ogrevanje, ko je povsem raztreščil svoj motor, sam pa jo je odnesel brez poškodb. Nico Terol je drugič v karieri stopil na najvišjo stopničko, dosegel pa je prvo zmago v tej sezoni. Razplet je bil tesen, saj je vodilni v SP Julian Simon zaostal le 16 stotink. Španec je z drugim mestom še utrdil prednost v skupnem seštevku, na drugo mesto pa se je z današnjim uspehom prebil Terol, ki ima 54,5 točke zaostanka. Tretji je bil v Brnu Andrea Iannone. Naslednja dirka bo čez 14 dni preizkušnja za VN Indianpolisa v ZDA.