"Sem še en primer okužbe z boleznijo v državi, deležen pa sem enakih priporočil zdravstvenih oblasti, kot jih je bilo deležno vse prebivalstvo," je še navedel 67-letni Arias. Da bo moral predsednik v osamitvi ostati na svojem domu najmanj sedem dni, je pred tem šokiranim Kostaričanom povedal njegov brat in vodja njegovega kabineta Rodrigo Arias.

Arias, ki bolezh za kronično astmo, naj bi imel že nekaj dni simptome gripe, zaradi česar se je odločil za zdravniški pregled. "Potem ko je začutil boleče grlo, glavobol in povišano telesno temperaturo, je predsednik zaprosil za teste in ti so danes (v torek) potrdili, da se je okužil z virusom A H1N1," je še povedal Rodrigo Arias.

Iz kostariške vlade so sporočili, da bo Arias delo nadaljeval na svojem domu. "Ne želi razočarati prebivalstva," je povedala tiskovna predstavnica kostariške vlade Mayi Antillon.

Arias je predsedniški stolček prvič zasedel leta 1986, med svojim prvim štiriletnim mandatom pa je dobil Nobelovo nagrado za mir, ker je sodeloval v pogajanjih za mirovne dogovore, ki so pomagali končati več vojaških konfliktov v Srednji Ameriki. Leta 2006 se je po 16 letih vrnil v predsedniško palačo, od tam pa s posredovanjem v zadnji krizi v Hondurasu tudi na mednarodno prizorišče. Sedanji predsedniški mandat mu bo potekel maja 2010.

V Kostariki je sicer zaradi prašičje gripe doslej umrlo 27 ljudi, okoli 800 pa se jih je z virusom A H1N1 okužilo.