Tridesetletni Ljubljančan se je moral vse od nedeljskega prihoda na Ptuj ukvarjati tudi z manj prijetnimi stvarmi. V Kölnu so se razjezili, ker je odšel na reprezentančne priprave, saj menijo, da bi moral ostati v svojem klubu in se pripravljati na prihodnjo tekmo. Toda vodstvo slovenske reprezentance je zgolj spoštovalo pravila FIFA. Podobno so naredili Francozi, ki so v reprezentanco poklicali Francka Riberyja, čeprav za Bayern zaradi poškodbe ni igral.

"To, kar se je v zadnjih dneh dogajalo glede mojega prihoda v reprezentanco, je prišlo preveč v medije. Toda to je delo novinarjev, kar povsem razumem. S trenerjem Zvonimirjem Soldom sva se o vsem dogovorila. Odločil sem se, da pridem na reprezentančno akcijo in da bom ostal do srede. Menim, da po vrnitvi v Köln ne bom imel težav. Tudi če jih bom imel, bom imel čisto vest, kajti vem, da nisem storil nič narobe," je povedal Milivoje Novakovič, medtem ko v vodstvu nemškega prvoligaša skačejo do stropa od jeze. V vodstvu Kozličkov so Novakovičev poziv v reprezentanco očitno nekoliko podcenjevali. Za nameček stanje v klubu po porazu z Borussio iz Dortmunda ni idealno. "Želeli smo, da se Novakovič optimalno pripravi. Nihče ne ve, kako je pripravljen. Samo upamo lahko, da se nič ne bo zgodilo," se Zvonimir Soldo boji za Novakovičevo zdravje, medtem ko hrvaškega stratega pomirja klubski zdravnik Dieter Trozolek: "Z Novo sem vsak dan v kontaktu. On najbolje ve, kaj zmore. Enkrat se bo moral vrniti. Zakaj to ne bi bilo proti tako lahkemu tekmecu, kot je San Marino?"

Novakovič bo mesto v napadu verjetno prepustil enemu od debitantov, čeprav na treningih ni čutil bolečin. "Možno je, da bo kdo od novincev začel tekmo. Imamo kar nekaj igralcev, ki bi lahko prvič zaigrali za člansko reprezentanco," je dejal selektor Matjaž Kek. Najbližje temu je Etien Velikonja, ki bo verjetno igral ob Zlatanu Ljubijankiču v napadu, za isto mesto se bori Etienov bratranec Tim Matavž. "Prav je, da priložnost dobijo mlajši. To je idealna tekma, da nekateri prvič zaigrajo za reprezentanco in dosežejo tudi prvi gol," je Novakovič svojim mlajšim kolegom prenesel spodbudne misli.

Kek je sicer dejal, da ima še nekaj dilem glede prve enajsterice, zato se bo zanjo odločil na dan tekme. Toda bolj ali manj je jasno, da bo med vratnicama stal Samir Handanovič, da bodo obrambno vrsto tvorili Mišo Brečko, Boštjan Cesar, Marko Šuler (v igri je tudi Matej Mavrič) in Bojan Jokič, glavni kandidati za mesto na sredini pa so Robert Koren, Aleksander Radosavljevič, Andraž Kirm in Valter Birsa.

Slovenci, ki sta jih včeraj na Ptuju obiskala tudi Zlatko Zahovič s sinom in Suad Filekovič, tri točke nujno potrebujejo, saj želijo ohraniti upanje na drugo mesto v skupini. Ker bi ob koncu lahko odločala razlika v golih, je pomembno tudi, kako visoka bo zmaga. "Hočemo pozitiven rezultat. Vemo, kakšne posledice lahko prinese podcenjevanje. Vsi trenirajo in znajo igrati nogomet, zato nam na kraj pameti ne pride, da bi kogarkoli podcenjevali. Naš prvi cilj je zmaga. Če bomo zmagali z veliko razliko, bomo še bolj zadovoljni," je dejal Kek.