Po dvomu nekaterih v primernost iskanja vodilnega človeka največje slovenske banke z javnim razpisom prav velikega zanimanja za ta položaj med bančniki po dostopnih informacijah ni. Banko, ki je v nekaj manj kot tretjinski lasti belgijske KBC, zdaj vodi Draško Veselinovič. Nekdanji nadzorni svet je njegov odstop sprejel 18. maja.

Postopki imenovanja novega predsednika uprave najverjetneje ne bodo končani niti prihodnji mesec, saj mora kandidat pred nastopom funkcije pridobiti še dovoljenje Banke Slovenije. Ali bo na čelu banke do tedaj ostal Veselinovič, ni jasno, saj naj bi pred časom nadzornikom izrazil svojo željo po čimprejšnjem odhodu iz banke, trimesečni odpovedni rok pa se mu izteče sredi avgusta.

Da NLB čimprej potrebuje stabilno vodstveno ekipo, se strinjata tako država, ki je največja lastnica banke, kot Banka Slovenije, ki bdi nad slovenskim bančnim trgom. Zaradi finančne krize so razmere na trgu zaostrene, polletni poslovni rezultati, ki jih je NLB objavila v četrtek, pa razkrivajo precejšen upad dobička in celo izgubo na ravni skupine; poleg tega je Banka Slovenije proti NLB začela postopek zaradi razkritja zaupnih podatkov o posameznih komitentih.