Na slovenskem reprezentančnem seznamu so Matic Osovnikar (100 metrov), Roman Kejžar (maraton), Boštjan Buč (3000 m zapreke), Miran Vodovnik (krogla), Primož Kozmus (kladivo), Jurij Rovan (palica), Sabina Veit (200 metrov), Sonja Roman (1500 metrov), Marija Šestak (troskok), Nina Kolarič (daljina), Martina Ratej (kopje), Pia Tajnikar (100 m) in Snežana Rodič (troskok).

Vsi potniki za SP v Berlinu so izpolnili norme A ali B Mednarodne atletske zveze (IAAF) in tudi potrdili svoje nastope, razen Snežane Rodič, ki se po bolezni pripravlja v Ljubljani in se bo o nastopu na SP odločila v četrtek.

"Na SP želimo osvojiti eno medaljo, ter doseči po eno do dve uvrstitvi v finale in polfinale," je napovedal predsednik AZS Peter Kukovica. "Na državnem prvenstvu konec tedna v Mariboru je precej naših atletov prikazalo zelo dobro formo in lahko računamo na uspešne nastope," je dodal predsednik strokovnega sveta Martin Steiner. Nekaj naših reprezentantov, tudi Marija Šestak,srebrna z letošnjega dvoranskega EP v Torinu, ima težave s poškodbo, zato bosta na SP odpotovala dva zdravnika, Jure Šorli in Rastko Stok.

Člani UO so obravnavali tudi nastop slovenske atletske reprezentance na prvem evropskem ekipnem prvenstvu (prva liga) 20. in 21. junija v Bergnu na Norveškem. Slovenija je končala na devetem mestu med 12 ekipami, od želenega tretjega mesta v prvi ligi jo je ločilo 24,5 točke, skupno pa je bila 21. v Evropi.

"Že pred odhodom na SP smo vedeli, da bomo zelo težko posegli po enem od prvih mest, saj zaradi poškodb v nekaterih reprezentancah nismo imeli ustreznih zamenjav, obenem pa tudi nekateri nastopi niso bili najbolj uspešni. V nekaterih disciplinah niti nimamo tekmovalcev, ki bi bili lahko višje, kot na zadnjih mestih. Tekmovalo se je po novih pravilih, ki pa niso vplivali na dosežke, na daljši progah pa smo prav zaradi njih dobilo še kakšno točko več od pričakovanj. Slovenska reprezentanca je trdno zasidrana v prvi ligi. Če bi nastopili s popolno reprezentanco in če bi atleti in atletinje dosegli svoje najboljše izide sezone, pa bi se lahko uvrstili v superligo. Potrebno pa se bo tudi bolje organizirati in reprezentanci posvetiti še več pozornosti, da bi ta cilj dosegli leta 2011," je pojasnil Steiner.

"Mislim, da je potrebno vztrajati na tem, da je naš cilj nastop v superligi, saj bomo med drugim s tem razvijali vse atletske discipline. Predlagam tudi, da razmislimo o možnosti, da bi po vzoru večine drugih držav v disciplinah, kot so dolge proge, pridobili kvalitetnega tujega tekmovalca, ki pa bi moral potem dolgoročno vplivati na razvoj trenutno nerazvitih disciplin pri nas," je predlagal Kukovica. "Evropsko ekipno prvenstvo je dva meseca pred največjim tekmovanjem sezone, SP ali EP, zato je nekoliko zgodaj za doseganje vrhuncev, je pa mogoče, da se z atleti dogovorimo, da so vendarle ustrezno pripravljeni in na sorazmerno visoki ravni tudi za to tekmovanje," je povedal 43-letni Igor Primc, ki še vedno nastopa v reprezentanci v metu diska in je v nedeljo v Mariboru ponovno osvojil naslov državnega članskega prvaka.

Predstavili so revijo Atletika, ki od danes v 15.000 izvodih izhaja kot priloga športnega dnevnika Ekipa. V AZS so sprejeli tri nove klube, Corrido iz Maribora, kjer je predsednica slovenska reprezentantka Sabina Veit, Slovan iz Ljubljane ter Konjiško atletsko šolo iz Slovenskih Konjic. V naslednjem obdobju se bodo na sejah UO predstavili posamezni klubi, vsako leto pa bo AZS izbrala tudi najboljši slovenski klub leta.