Kot so danes sporočili iz ljubljanske Bonitetne hiše I, ki je partnerska družba D&B, Slovenija tudi v času krize ponuja ugodno poslovno okolje, ki upošteva standarde EU in druga mednarodna merila in je vsaj na enaki ravni, če ne boljše, kot v južnoevropskih članicah EU. Vse to se odraža v ratingu Slovenije, ki predstavlja nizko tveganje za finančno nestabilnost.

D&B izpostavlja sodobno infrastrukturo v Sloveniji, najnižjo stopnjo korupcije v srednji in vzhodni Evropi, dobro zaščito intelektualne lastnine in dobre upravljavske prakse. Obenem so bile nedavno sprejete določene zakonodajne spremembe, ki so poslovno okolje še izboljšale, vseeno pa ostajajo še nekateri negativni vidiki, kot so ponekod dolgi administrativni postopki, slabo razvita konkurenca v nekaterih sektorjih in podrazviti kapitalski trgi.

D&B poudarja, da je vlada od prihoda na oblast sprejela več paketov ekonomskih ukrepov za podporo gospodarskemu in finančnemu sektorju, vendar pa opozarja, da so nekatera vprašanja, kot je upravljanje s podjetji v večinski državni lasti, vneslo napetosti v odnose med koalicijske partnerje. Pri tem pojasnjujejo, da se koalicijske stranke vseeno strinjajo glede splošnih usmeritev in potrebe po stimulacijskih ukrepih.

Čeprav je koalicija zaenkrat trdna, D&B ne izključuje razpada koalicije pred koncem štiriletnega mandata. V vsakem primeru pa v bonitetni hiši verjamejo v tradicijo političnega in družbenega konsenza v Sloveniji, ki naj bi zagotovila politično stabilnost in kontinuiteto.

D&B ohranja napoved o sedemodstotnem padcu bruto domačega proizvoda (BDP) v Sloveniji, še posebej, ker naj bi se gospodarska kriza v naslednjih mesecih začela odražati tudi v zasebni potrošnji. V nekaj naslednjih mesecih D&B napoveduje tudi deflacijo, pri čemer pa v bonitetni hiši niso pretirano zaskrbljeni nad možnostjo daljše deflacijske spirale. Letna inflacija naj bi tako letos znašala 0,5 odstotka, prihodnje leto pa dva odstotka.

D&B opozarja tudi na skokovito rast slovenskega zunanjega dolga v zadnjih letih, ki je predvsem na račun zasebnega zadolževanja narasel na 92,4 odstotka, a obenem ugotavlja, da tveganje za plačilno nesposobnost podjetij in gospodinjstev tudi zaradi članstva v območju evra in velikega obsega slovenskega premoženja v tujini v velikem obsegu ni veliko. D&B sicer opozarja tudi na podaljšanje plačilnih rokov in povečano število stečajev v prvem četrtletju.

Medtem ko rating Slovenija ostaja nespremenjen (DB2c), vendar z negativnim trendom, pa so tokrat analitiki D&B rating znižali šestim državam, Čilu, Cipru, Kuvajtu in Savdski Arabiji (vsi DB3a), Grčiji (DB3c), Indoneziji (DB4d)in Ekvadorju (DB6b).