Ob tem so v družbi napovedali, da bo izguba v celem letošnjem poslovnem letu manjša, kot so sprva predvidevali. Tako pričakujejo, da bodo ustvarili 4,7 milijarde dolarjev izgube. Najprej so napovedovali, da bo izguba v poslovnem letu, ki se bo sklenilo konec marca 2010, znašala 5,8 milijarde dolarjev, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Manjša izgubo nakazuje, da je Toyota na dobri poti pri programu krčenja stroškov. "Čeprav smo sposobni narediti nekaj izboljšav pri zmanjševanju stroškov, sta upad prodaje vozil in zvišanje vrednosti japonskega jena močno prizadela naš zaslužek," je dejal eden izmed vodilnih v družbi Takahiko Ijiči.

Kljub temu se v družbi zaradi svetovne gospodarske krize, ki je načela povpraševanje, soočajo z manjšo prodajo. Prodaja v prvem četrtletju se je znižala za 38,3 odstotka na 40,4 milijarde dolarjev; prodaja se je zmanjšala v skoraj vseh regijah, vključno s Severno Ameriko, Evropo, Japonsko in ostalo Azijo.

V Toyoti so prepričani, da bodo v tekočem poslovnem letu prodali 6,6 milijona vozil, medtem ko so jih v lanskem prodali 6,5 milijona. Na zvišanje prodaje vozil naj bi vplivala izboljšana prodaja na japonskem trgu, predvsem zaradi vladne podpore pri nakupu okoju prijaznih vozil, še poroča AP.