Najboljše o napredku plavanja govori prav štafetni dosežek Slovenije. Blaž Medevešek, Emil Tahirovič, Peter Mankoč in Jernej Godec so se na svetovnem prvenstvu v Montrealu 2005 z dosežkom 3:38,40 brez težav uvrstili v takratni finale, tokrat pa je slovenska štafeta, v kateri sta v prvih predajah nastopila Robi Žbogar in Damir Dugonjič, dosegla skoraj dve sekundi boljši izid, četverica pa se je uvrstila "le" na 18. mesto.

Seveda so bili člani slovenske štafete prezadovoljni tudi z novim rekordom. Najšibkejši člen v slovenski verigi Robi Žbogar je v prvi predaji prekosil samega sebe in z dosežkom 56,41 praktično za celo sekundo izboljšal svoj osebni rekord. "Vsi smo šli maksimalno in tudi sam sem plaval hitreje, ker sem plaval tudi za druge," je bil zadovoljen Žbogar, ki v letošnji sezoni konstantno napreduje. Damir Dugonjič je Slovenijo popeljal v enakovreden položaj s takrat vodilno Ukrajino, nato pa jo je dokončno na prvo mesto potisnil Peter Mankoč. "Res bi pohvalil vse. Posebej Robija za dosežek v hrbtnem slogu. 'Dugi' je šest dni počival in vem, da je težko nastopiti, na koncu pa je Jernej opravil svoje, čeprav 100 metrov na tekmi ni plaval že več let," je sijal Mankoč, saj slovenska četverica pred nastopom ni bila povsem prepričana, da bo dosegla nov rekord.

V zadnji menjavi je šlo tudi za prestižno zmago v skupini proti Ukrajini. Petru Mankoču se na 100 delfin kljub hitremu plavanju (50,9) ni izšel prihod v cilj. "Dobro, da je Jernej počakal in ni skočil prezgodaj," je pokomentiral Mankoč, ki je bil zadovoljen tudi z lastnim dosežkom. Jerneja Godca in Ukrajinca Andreja Govorova je v zadnji izmeni ločilo le nekaj stotink. Godec je tekmo hitreje začel, na drugih 50 metrih pa se mu je Govorov močno približal, a je Godec v zadnjih metrih še enkrat našel moč za prvo mesto v skupini in nov rekord. "Imel sem pomislek, saj 100-metrov res že dolgo nisem plaval, zato je dosežek 49,3 zelo dober. Rekorda sem vesel," pa je povedal Godec in dodal, da bo tudi v prihodnje rad na voljo štafeti, posebej, če bodo možnosti tako lepe kot tokrat.

Radovljičanka Anja Klinar nad dosežkom 4:41,00 ni bila posebej navdušena, čeprav v dopoldanskem terminu še nikoli ni bila hitrejša. Tokrat se je odločila za napačno taktiko, ko je sledila Italijanki Alessii Filippi, saj je bila slednja v širšem krogu favoritinj, a je nastopila slabo in na koncu osvojila 11. mesto. "Prepričana sem bila, da sem zelo hitra, saj sem se držala Filippijeve, ostale pa so precej zaostajale. Prepričana sem bila celo, da bom dosegla nov državni rekord. Seveda sem bila malo razočarana, ko sem videla čas, ki pa ni slab. Po drugi strani pa mi na koncu ni ostalo veliko energije in dosti boljši dosežek bi težko dosegla," je po tekmi povedala Klinarjeva. Dosežek 4:37,47, potreben za finale, je bil za Klinarjevo danes težko dosegljiv.

Še en ponesrečen nastop je pokazala lanska mladinska evropska prvakinja Nika Karlina Petrič, ki je bila s 4:58,90 35., a sama kar nekako ne najde pravega odgovora za tokrat slabšo formo, saj je, kot je dejala, v letu 2009 delala več kot v letu 2008, a so bili takrat dosežki boljši. Na 400 mešano je nastopil tudi Jan Karel Petrič in bil s 4:29,15 38., a zelo zadovoljen z novim slovenskim mladinskim rekordom. "Ta rekord sem si res želel. Posebej zadovoljen sem danes s prsnim plavanjem, v kravlu je šlo nekaj počasneje, a z dosežkom sem res zadovoljen."

S temi nastopi je tudi konec slovenskih nastopov v Rimu. Že prihodnji teden se bodo plavalci predstavili na državnem prvenstvu v Radovljici, naslednja velika tekma pa bo decembrsko evropsko prvenstvo v kratkih bazenih v Carigradu.