Za slovenski tabor je bil nedvomno včerajšnji dogodek dneva moški polfinale na 100 delfin, v katerem je najboljši slovenski plavalec zadnjih nekaj let Peter Mankoč lovil finalno vstopnico za današnji veliki finale. Tudi širše je bilo o tej disciplini največ govora. Še vedno namreč živi spomin na lanske olimpijske igre v Pekingu ter finalni dvoboj med Miloradom Čavićem in Američanom Michaelom Phelpsom. Slabo leto nazaj se je namreč zdelo, da bo zlato kolajno dobil Čavić in s tem preprečil zgodovinski dosežek osmih zlatih kolajn Phelpsa na enih olimpijskih igrah, a je Američan v zadnjem zamahu prvi pritisnil na senzor za zaustavitev ure, čeprav je bil navidezno povsem v izgubljenem položaju.

Nekateri so namigovali, da je v ozadju celo velika zarota. Podjetje, ki je bilo zadolženo za merjenje časa na olimpijskih igrah, je namreč osebni sponzor Phelpsa, pojavila pa se je tudi teorija, da vse niti v ozadju drži ameriški tabor, ki si za nobeno ceno ni smel privoščiti spodrsljaja svojega glavnega junaka in propad velike olimpijske zgodbe.

Oba glavna akterja sta bila tudi tokrat v ospredju, vsak pa je nastopil v svoji polfinalni skupini. Bolje se je izkazal Milorad Čavić, ki je ob tem odplaval nov svetovni rekord (50,01), že nekaj ur pred skokom v vodo pa izrazil prav posebno željo: »Phelpsu bi takoj kupil te kopalke, o katerih se tako veliko govori.« Srb je s tem želel nekoliko prekiniti razpravo o zloglasnih kopalkah, ki jih sam uporablja, Američan pa vztraja v »zastareli« opremi. Tako se obeta srdit boj, iz ozadja pa bodo prežali praktično vsi ostali finalisti, med katerimi bo nevaren predvsem Španec Rafael Munoz. Ni pa težko napovedati, da bo za zlato kolajno potrebno odplavati pod mejo 50 sekund.

Nekoliko slabše se je v ozadju izkazal Peter Mankoč. V izenačeni borbi je bil v igri za veliki finale vse do zadnjega, a je na koncu zaostal celo za svojim dopoldanskim rezultatom v predtekmovanju in pristal na končnem 15. mestu. To je kljub vsemu dober dosežek za Mankoča, ki se je šele nedavno odločil, da bo nastopil med posamezniki v svoji paradni disciplini.

»V tem trenutku nisem bil dovolj dober za finale. Dobro sem začel, si želel še več, a nisem čutil vode tako, kot je to potrebno za optimalno plavanje,« je svoj nastop opisal Mankoč, ki ga sedaj čaka še tekmovanje v mešani štafeti, v kateri pričakuje le nov slovenski rekord: »Svetu smo ta trenutek konkurenčni le v delfinovem in prsnem slogu.« Je pa Mankoča zmotil odnos do reprezentance, potem ko je Triglavan Emil Tahirovič, ki je bil načrtovan za prosti slog, nepričakovano odpotoval domov: »Štafete imajo v Sloveniji dolgoročno perspektivo, a moramo zgraditi pravi moštveni duh, kar iz danes na jutri ne gre. Vsekakor pa bo treba spremeniti tudi odnos do štafete.«

Slovenske nastope je sicer na 50 prosto začel Jernej Godec, ki se je z 22,41 na dve desetinki približal osebnemu rekordu in na koncu zasedel 30. mesto. Z nastopom ni bil preveč zadovoljen: »Želel sem si več, a je res, da sem že celo sezono boljši v delfinu.« Vrhunec letošnje sezone za Godca je bila nedvomna zmaga na univerzijadi v Beogradu, največjo osebno zmagoslavje pa je član Ilirije dosegel, ko je junija diplomiral na priznani univerzi Berkeley. V ZDA se misli vrniti tudi v novem šolskem letu: »Še naprej bom študijsko precej dejaven, saj me čaka delavna praksa v laboratoriju univerze. Hkrati bom tudi že iskal ustrezno univerzo za opravljanje doktorata.«

Na 50 delfin je nastopila še ena Ilirijanka, Sofija Djelič, ki je z osebnim rekordom 27,82 prišla do 51. mesta. Nekoliko slabše sta odplavali dolgoprogašici Nina Cesar in Nika Karlina Petrič na 800 prosto. Cesarjeva je z rezultatom 8:47,51 zaostala za lastnim rekordom kar 16 sekund in zasedla 29. mesto, še bolj pa se je nastop ponesrečil Niki Karlini Petrič iz kranjskega Triglav, ki je z 8:56,71 zasedla 36. mesto.