Po njegovih besedah je bila Mura že konec lanskega leta kapitalsko neustrezna in posledično tudi insolventna. Negativni obratni kapital je takrat znašal približno 17,5 milijona evrov. V zalogah in terjatvah ima Mura stalno vezanih približno osem milijonov evrov. "Če bi želela dobaviteljem plačevati v tridesetih dnevih, bi morala imeti Mura najmanj še dodatne štiri milijone evrov dolgoročnih virov. To pomeni, da bi Mura brez vključene letošnje izgube za uspešno sanacijo potrebovala dobrih 20 milijonov evrov dokapitalizacije," opozarja Bergant.

Po Bergantovih pojasnilih so v številnih podjetjih prepričani, da lahko zaloge in terjatve, ki so kratkoročna sredstva, financirajo tudi kratkoročno. "Z računovodskega vidika so sicer zaloge in terjatve kratkoročna sredstva, vendar je denar v njih stalno vezan. Ker imajo podjetja stalne zaloge in stalne terjatve, to zahteva stalno financiranje. Če podjetje nima dolgoročnih stalnih sredstev, to pomeni, da dolgoročno financiranje nadomešča s kratkoročnimi posojili," pravi Bergant. To pomeni, da je kapitalska ustreznost v veliki meri odvisna le od sposobnosti podjetij za stalno obnavljanje kratkoročnih posojil. Ali bo upravi Muri v kratkem uspelo reprogramirati precejšnja posojila, ki zapadejo v plačilo, pa je veliko vprašanje.

Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP) sicer določa, da je insolventnost položaj, ko dolžnik v daljšem obdobju ni sposoben poravnavati vseh svojih obveznosti, ki so zapadle v tem obdobju. To pomeni, da je trajneje nelikviden. Za trajneje nelikvidnega zakon opredeljuje dolžnika, ki več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo ene ali več obveznosti v skupnem znesku, ki presega 20 odstotkov zneska njegovih obveznosti v zadnjem letnem poročilu pred zapadlostjo obveznosti. Uprava mora v tem primeru predlagati finančno prestrukturiranje.

Po Bergantovih opozorilih zakon o finančnem poslovanju podjetij ne opredeljuje, kdaj je dolžnik trajneje nelikviden, ampak postavlja le domnevo, ki ni edino niti dokončno sodilo za opredelitev, kdaj je dolžnik nelikviden. "V skladu s poslovno-finančnimi načeli je podjetje lahko trajneje plačilno nesposobno, še preden je izpolnjena omenjena domneva. Ob nastopu domneve je uprava dolžna preučiti svoj finančni položaj, ugotoviti, ali je podjetje resnično nelikvidno, in sprejeti ustrezne ukrepe."

Prokurist Mure Zdenko Podlesnik pravi, da dopušča vsakemu, da ima svoje mnenje o finančnem položaju Mure. "Zakona se bomo držali. Nikoli nisem trdil, da je Mura v dobri finančni kondiciji. V teh dneh bomo prejeli relevantne podatke za poslovanje v prvih šestih mesecih letošnjega leta, šele na to pa bom imel osnovo za ponovno odločanje, ali je Mura insolventna, ali ni," razlaga Podlesnik. Spomnimo, da je prvi mož Mure v zadnjem času večkrat napovedal, da bo uprava v prvi vrsti poskušala v Muri izpeljati postopek prisilne poravnave, če pa ta ne bo mogoč, pa šele nato stečajni postopek.

sebastjan.morozov@dnevnik.si