Že po predtekmovanju in državnem rekordu 27,19 je Markič poudaril, da ga rekordi zaradi vse zmede s kopalnimi kostimi zanimajo manj. Rekord Ukrajinca Olega Lisogorja je zjutraj zgrešil le za stotinko sekunde. Seveda je bil popoldan vesel tudi evropskega rekorda, čeprav je bil lastnik le nekaj minut. "Do tega trenutka še nihče v Evropi ni bil hitrejši od mene, kopalke pa so bile v letošnji sezoni na voljo vsem. Tudi rekorder Lisogor je imel danes oblečene. O rekordu sploh nisem razmišljal in pravzaprav nisem vedel, da sem tako hiter. Videl sem le, da je pred mano Brazilec Silva in seveda sem se podal v lov za njim," je ob robu bazena dejal Matjaž Markič, obenem pa na tribunah iskal svoje navijače in starše ter napeto čakal tudi na nastop Emila Tahiroviča v drugi polfinalni skupini.

Razočaranja, ker je bil lastnik evropskega rekorda le nekaj minut, in je dosegel le peti izid polfinala, pri Markiču ni bilo. "Moj cilj je bil prvi finale na SP v karieri. Vesel sem, da je to uspelo tudi Emilu Tahiroviču, saj sva skupaj močnejša. Upam, da bo plavanje v finalu lažje, saj sem bil v kvalifikacijah in polfinalu zelo napet. Napravil sem nekaj slabih zavesljajev, saj je v polfinalu nervoza izjemna, v finalu pa je odprto vse in upam, da bom še nekoliko hitrejši," je dodal Markič.

Zelo zadovoljen je bil tudi Tahirovič, ki je v polfinalu zasedel sedmo mesto. "Vedel sem, da bo za finale verjetno treba plavati pod 27,2, a vseeno nekako nisem verjel, da sem s 27,19 le sedmi. Za finale bo treba še nekaj dodati. Vedno se kaj najde. V polfinalu sem imel počasen štart, proti koncu pa sem lovil tekmece in rahlo spodbil zavesljaj. Finale bo loterija. Glede na izide kaže, da sta prvi dve mesti oddani, a bosta morala tudi Brazilec in Nemec svoja dosežka ponoviti, od tretjega mesta naprej pa je vse odprto," je povedal Emil Tahirovič.

Slovenska plavalca sta zatrdila, da bodo priprave na finale povsem običajne. Na vprašanje o talismanu za srečo v finalu je Tahirovič odvrnil: "Po mojem sva edina očeta v finalu. Najlepše v življenju že imava in talismana ne potrebujeva." Nekatere malenkosti bosta plavalca s trenerjem Ronijem Pikcem skušala odpraviti tudi s pomočjo video analize. Vsi trije pa imajo pred očmi decembrsko evropsko prvenstvo na Reki, ko je Markič na 50 prsno postal evropski prvak, Tahirovič je osvojil bron in trojka je doživljala najlepše trenutke na svoji športni poti.

Sara Isaković, nosilka srebrnega olimpijskega odličja iz Pekinga, se ni uvrstila v finale na 200 metrov prosto, potem ko je v polfinalu osvojila 13. mesto (1:57,04). Blestela je Italijanka Federica Pellegrini, ki je postavila nov svetovni rekord (1:53,67). "Posebnih izgovorov ni. Za sabo imam posebno leto, polno bolezni, poškodb in sprememb. Upam, da je zdaj za nekaj časa s tem konec. Predvsem mi manjkajo tekme, kjer bi lahko preizkusila hitrost. Malo sem seveda žalostna, ker sem brez finala, posebej po uspešnem jutranjem delu, a v polfinalu sem bila brez pravega občutka in nikakor nisem uspela pospeševati. V življenju so vzponi in padci, tudi takšni trenutki morajo biti in zdaj sem v položaju, ko se bom lahko spet dvignila. Prihodnje leto bodo prišli novi izzivi, spet bodo spremembe zaradi kopalk in mislim, da bo odpadlo kar nekaj tekmovalk, ki so se pojavile v zadnjem letu," je povedala Sara Isaković, ki je bila le nekaj minut po nastopu z mislimi že v novi sezoni.

Jan Karel Petrič iz kranjskega Triglava je bil z 8:20,94 33. na 800 metrov prosto, potem ko je zaradi mature in poškodbe letos treniral nekaj manj kot lani.