Vodstvo slovenske izbrane vrste je veliko pričakovalo od letošnje mladinske evropske prvakinje Tjaše Oder, ki je imela deseti prijavljeni čas. A Odrova tudi v primeru državnega rekorda ni imela pravih možnosti, da se zavihti višje od 12. ali 13. mesta. Komaj 15-letna plavalka je dobro nastopila, dosegla tretji izid v sezoni, vendar sta s trenerjem že pred skokom v bazen opozarjala, da je imela plavalka Fužinarja svoj vrh na mladinskem EP v Pragi, kjer je osvojila dve kolajni. V Rim je prišla bolj za nagrado in za nabiranje izkušenj, za nameček pa se je še nekoliko prehladila. "Bilo je zelo težko, imela sem tudi veliko tremo. Ko so mi tekmice ušle, sem tudi malo popustila," je pojasnila Odrova. V isti disciplini je nastopila tudi Radovljičanka Teja Zupan, ki je s 17:09,79 zasedla 29. mesto. Tudi Zupanova je plavala že občutno hitreje: "Nisem imela pravega občutka."

Dobro je svojo nalogo v uvodnem včerajšnjem nastopu opravila Maja Sovinek, ki je na 100 hrbtno z 1:03,66 osvojila 48. mesto med skoraj 120 tekmovalkami. Od polfinala je bila še vedno oddaljena slabe tri sekunde, zato pa je za dobrih šest desetink popravila osebni rekord. "Nad izidom sem tudi sama presenečena. Spet me boli hrbet, zaradi katerega sicer hodim na terapijo, a prav zaradi bolečin sem naredila slabši skok na štartu," je povedala Sovinkova, ki na krstnem nastopu na članskem SP ni imela posebne treme: "Že velikokrat je bilo hujše. Na tekmi sem čutila le adrenalin, bila zbrana, začela sem hitro, na koncu pa odplavala na vso moč." Zelo blizu je bil osebnemu rekordu v isti disciplini tudi Robi Žbogar (57,45), ki sta mu do osebnega rekorda manjkali slabi dve desetinki: "Želel sem si še več, a na koncu me je začelo zmanjkovati."

Slabše sta se odrezali slovenski plavalki na 100 prsno. Nina Sovinek je z 1:10,66 osvojila 48. mesto. "Nisem imela nobenega pravega občutka. Priznam, da sem si želela osebni rekord in vsaj kakšno sekundo boljši izid," je povedala Sovinkova, Velenjčanka v dresu ljubljanske Olimpije. Nad dosežkom 1:11,53 in 53. mestom je bila razočarana tudi Tanja Šmid iz kranjske Zvezde: "Razloge za slabši nastop bova analizirala s trenerjem, a verjetno sem imela enostavno preslab zavesljaj."

Ne glede na pričakovani niz rekordov je bil v Rimu v ospredju nastop Američana Michaela Phelpsa na 200 prosto. Polfinale je bil po okusu Nemca Paula Biedemanna, ki je že v nedeljo z novim svetovnim rekordom zmagal na 400 prosto, saj je bil v polfinalu najhitrejši z novim evropskim rekordom 1:43,65, lasten evropski rekord z nemškega prvenstva pa je izboljšal za 1,08 sekunde. Phelps je bil precej počasnejši in vsi plavalni strokovnjaki pričakujejo izjemno zanimiv današnji finale.

Svoj niz je na SP je nadaljevala 15-letna švedska mladinka Sarah Sjoström, ki je na 100 delfin s 56,06 še izboljšala lasten svetovni rekord in le za malenkost zgrešila sanjsko znamko 56 sekund. Niz pričakovanih svetovnih rekordov je v polfinalu na 100 hrbtno nadaljevala tudi Rusinja Anastazija Zujeva z dosežkom 58,48. Na 100 prsno, prav tako v polfinalu, je za nov svetovni rekord poskrbela Američanka Rebecca Soni z dosežkom 1:04,84 in postala prva ženska z dosežkom pod 1:05.

V moški konkurenci je na 100 prsno novi svetovni prvak, po pričakovanjih tudi s svetovnim rekordom (58,58), postal Avstralec Brenton Rickard. Francoz Hugues Duboscq je z evropskim rekordom 58,64 osvojil srebro. A rekordov s tem še ni bilo konec: na 200 mešano je najboljšo znamko na svetu še enkrat izboljšala tudi Američanka Ariana Kukors (2:06,15) in osvojila zlato kolajno. Na 100 hrbtno je za še en mejnik človeštva poskrbela Rusinja Anastazija Zujeva z 58,48.