Godec je že dopoldne s 23,20 za dobri dve desetinki izboljšal slovenski rekord, s katerim je pred 14 dnevi v Beogradu na univerzijadi osvojil zlato odličje. Popoldne je plaval šest stotink slabše in se uvrstil na 12. mesto. »V vodi sem imel celo občutek, da sem nekaj hitrejši kot zjutraj, a sem se očitno uštel,« je začel Jernej Godec, ki se je že po beograjskem zlatu zavedal, da je na pragu svojega prvega svetovnega finala. »Prezgodaj sem prišel iz vode, nato naredil slabe prve zavesljaje, malo porušil ritem, na koncu pa me je tudi malo pobiralo, saj se očitno med jutranjim in popoldanskim delom nisem povsem spočil,« je povedal 23-letni Ljubljančan, ki ga na SP čaka še nastop na 50 prosto.

Dugonjič je na 50 prsno kar dvakrat popravil slovenski rekord. Popoldan je bil z 59,66 še dve desetinki hitrejši kot zjutraj in skupaj lasten rekord iz Pekinga popravil za debelih šest desetink, a najboljšo osmerico zgrešil za šest stotink. »Škoda. Imel sem lepo priložnost, a šport je pač tak, da se vedno vse ne izide po željah. Očitno tudi kopalke niso tako čudežno hitre, kot sem mislil in prav vesel sem, da se bomo prihodnje leto vrnili na normalen material,« je bil razočaran Damir Dugonjič. Pravih razlogov za slabši nastop ni našel: »Začel sem precej hitreje, kot sem zjutraj, kar sem vedel. Morda me je malo zmedlo, ker je Cameron van der Burgh poleg mene začel še hitreje in avtomatično sem začel loviti zaostanek. Na drugih 50 metrih nato ni šlo tako dobro kot zjutraj. Imel sem dovolj moči, na koncu še nisem bil izčrpan, a nisem uspel dobiti tiste hitrosti, ki sem si jo želel.« Ostali Slovenci so včeraj obtičali v kvalifikacijah. V krog plavalcev z možnostmi za preboj v polfinale je sodila tudi Anja Klinar, ki bi morala za ta dosežek praktično že zjutraj ponoviti svoj osebni rekord, od katerega pa je bila z 2:14,40 oddaljena za sekundo, na koncu pa je pristala na 25. mestu. Prva je s kapico Slovenija nastopila 17-letna Ilirijanka Sofija Djelič in na 100 delfin zasedla 56. mesto (1:02,09). Sara Isaković je na 100 delfin z 59,10 dosegla svoj najboljši letošnji izid, ki je zadostoval za 27. mesto, a slovenska šampionka veliko pričakuje od discipline 200 prosto: »Letos se mi pozna, da imam premalo startov, za nameček mi je v kopalke ušla voda in z dosežkom nisem nezadovoljna, saj za polfinale nisem imela pravih možnosti. Vesela sem, da mi v kravlu kaže dobro, zdaj imam za sabo prvi nastop in dovolj časa za pravo pripravo.«

Na 400 prosto se je Jan Karel Petrič s 3:58,91 na nekaj stotink približal osebnemu rekordu in bil 43. Za lastnimi pričakovanji in osebnimi dosežki pa sta na 400 prosto precej zaostali Radovljičanka Nina Cesar (4:17,22) in Triglavanka Nika Karlina Petrič (4:18,14), s čimer sta zasedli 34. in 36. mesto.