Po novem bodo moške kopalke z dolžino omejene od pasu do kolen, ženske pa bodo lahko imele naramnice, na spodnjem delu pa bodo prav tako omejene z dolžino do kolen."Letos smo se več kot o plavanju pogovarjali o kopalkah. Prav zato nas je večina z veseljem podprla ameriški predlog. Vemo, da so sponzorji pomembni, a njihovi interesi ne smejo biti nad interesi športa, v zadnjem letu pa se je prav zaradi tega pojavila velika zmeda in FINA je bila deležna številnih kritik," je današnjo odločitev pokomentiral predsednik Plavalne zveze Slovenije Darjan Petrič, ki je na kongresu srečal enega svojih nekdanjih največjih športnih tekmecev, Vladimirja Salnikova, zdajšnjega podpredsednika ruske zveze, ki je povsem enakega mnenja. Proti predlogu je bilo le šest držav, vsi ostali delegati so ga podprli.

FINA je s svojo politiko glede športne opreme letos povzročila veliko zmedo, za dodatno pa poskrbela spomladi z novimi pravili, spiski dovoljenih kopalk in novimi roki za dopolnitve ter končnim dovoljenjem za skoraj vso predlagano opremo. V osnovi je FINA takrat poudarila, da mora biti vsa oprema na voljo vsem plavalcem, vendar je bilo vnaprej jasno, da je ne proizvajalci v takšnih količinah ne bodo mogli zagotoviti. Večina plavalnih delavcev je zato z navdušenjem pozdravila odločitev FINA, ki bo veljala za naslednje štiriletno obdobje. Obenem pa se vsi trenerji zavedajo tudi ne nezanemarljivega dejstva, da se bo oprema za plavalce spet občutno pocenila. V Rimu pa se ne glede na nove predpise obeta vsaj začasno zadnji veliki festival plavalnih rekordov, saj je oprema v primerjavi z olimpijskim letom 2008 še napredovala.

Odločitev pa so pozdravili tudi najboljši plavalci. Še dan pred odhodom v Rim sta denimo Sara Isaković in Peter Mankoč še enkrat več poudarila, da nasprotujeta novim tipom kopalk, a da sta jih zaradi konkurence prisiljena obleči. Nemka Britta Steffen, svetovna rekorderka v sprintu, denimo pa je priznala, da ima letos z opremo Adidasa prednost pred največjo tekmico Avstralko Libby Tricker. "Vse skupaj je čudno in tudi užitka ni pravega, če veš, da ima tekmec slabše pogoje. Pri Trickettovi mi je všeč, da je ostala zvesta svojemu proizvajalcu in ni takoj skočila drugam," je povedala Nemka, ki je imela 100-odstotno drugačen položaj na lanskih olimpijskih igrah v Pekingu, ko se je nekaterim v takrat zastareli adidasovi opremi kar zasmilila. "Prav dolgočasijo me že ti pogovori o opremi. Tega imam dovolj. sem smo prišli, da se pomerimo v plavanju, ne pa na modni reviji," pa je na vse skupaj dejala Avstralka.

Odločitev kongresa FINA pa je podprl tudi trenutno največji plavalni zvezdnik Američan Michael Phelps, ki pa je bil s svojim komentarjem zelo skop: "To je dobro, a v Rim sem prišel plavati." Dopolnil pa ga je trener Bob Bowman: "Dejstvo pa je, da se bodo plavalci od tehnologije vrnili k tehniki. Veseli smo, da je prevladalo takšno mnenje." Phelps pa se je bolj kot kopalk veselil ogleda Rima, ki ga zaradi "vsega" treh posamičnih in treh štafetnih nastopov načrtuje z materjo. "Saj prav to je bil glavni razlog, da sem prišel v Rim. Mama ga še ni videla," se je pošalil. Slednji ima letos z lanskim modelom kopalk LZR Racer celo slabšo opremo od nekaterih tekmecev, zato bodo njegovi dosežki tokrat vredni še toliko več in za plavanje še kako pomembni.

Na SP v Rimu so sicer prisotni vsi proizvajalci visokotehnoloških kopalk, ki bi morali po ukazu FINA prav vsem plavalcem omogočiti dostop do svojih izdelkov, a so že prvi dnevi prvenstva pokazali, da so to le želje, v praksi pa so številni proizvodi razgrabljeni. Kot kaže, pa bo to vsaj za nekaj časa zadnje takšno tekmovanje.