Ob Paynovi sta medalji osvojili še Rusinja Jekaterina Selivercova in Italijanka Martina Grimaldi. Vrstni red se je oblikoval šele povsem v finišu tekme, ko je imela olimpijska podprvakinja iz Pekinga največ moči. Tudi medalji Rusinja in Italijanke nista bili ogroženi, saj je četrta Andreina Pinto Perez iz Venezuele zaostala pol telesa za Grimaldijevo.

Da je daljinsko plavanje posebna disciplina, neprimerljiva s klasično plavalno tekmo, sta v svojih izjavah spet potrdili obe slovenski plavalki, sicer vajeni boja za pozicije in stalnega prerivanja.

"Obup, ... Po včerajšnji tekmi na pet kilometrov sem bila utrujena, a bolj kot to, me je danes spet zdelal pretep v vodi. Obe sva jih dobili, Nika ima počeno ustnico, pri meni se nič ne vidi, a kljub temu bo jutri kar nekaj modric," je z opisovanjem tekme začela Zupanova, o sami tekmi pa: "V skupini smo plavale praktično celo tekmo, zato je bila gneča in prerivanje še toliko večje. Vodilna skupina devetih, desetih plavalk je ušla šele povsem na koncu in med seboj odločila o zmagovalcu. Sicer pa ritem ni bil tako hud kot včeraj." Zupanovo po nastopu v daljinskem plavanju v Rimu čaka še nastop na 1.500 metrov v bazenu. "Z današnjim nastopom sem zadovoljna, na pet kilometrov sem si želela nekaj več, na 1500 metrov pa bo moj edini cilj osebni rekord."

Tudi Kozamernikova, ki je bila sprva po tekmi celo 15., po pregledu fotofiniša pa je zdrsnila na 17. mesto, je bila s tekmo zadovoljna: "Vesela sem, da sem si spet priplavala mednarodni razred, ki sem ga izgubila. Sama tekma pa je bila zelo težka. Kar 'nekaj sem jih dobila', a znam vračati z enako mero, čeprav takšnega pretepa na tekmi ne pomnim. Sploh na obratih pri bojah. Še dobro, da nama je s Tejo uspel start in sva se prebili v ospredje, kjer je vsega skupaj vendarle nekaj manj. Sicer pa je bila tekma precej mirna, brez posebnega spreminjanja ritma." Plavalka kranjske Zvezde je s tem že sklenila nastope na SP, zato bo preostanek časa v Rimu izkoristila za ogled mesta.

Posebnost današnje tekme je tudi dejstvo, da je na polovici proge odstopila olimpijska in trikratna svetovna prvakinja Rusinja Larisa Ilčenko, prednost Paynove pa je bila tudi ta, da v torek ni nastopila na petkilometrski tekmi. "Pred tekmo sem bila zelo nervozna, čeprav osredotočena na tekmo. Vedela sem, da so dekleta po včerajšnji tekmi utrujena, zato sem bila bolj samozavestna, a zmage si seveda ne bi upala napovedati," pa je po tekmi ocenila Britanka.

V moški konkurenci si je drugo zlato medaljo v dveh dneh priboril Nemec Thomas Lurz. Slednji je na olimpijski razdalji premagal Američana Andreja Gemella in Francisa Crippna. Slovenskih tekmovalcev ni bilo na startu.