Po besedah sorodnikov je imel McCourt kožnega raka, v zadnjih dveh tednih pa se mu je stanje tako močno poslabšalo, da je preživel v bolnišnici.

Frank McCourt se je rodil leta 1930 v New Yorku kot prvi od sedmih otrok v priseljenski irski družini. Štirileten se je z družino preselil na Irsko. Družina je živela v revščini, saj je bil oče alkoholik in je svoje revne dohodke zapil, tako da je mati le stežka nahranila otroke, od katerih so trije umrli. V času korejske vojne je živel v Nemčiji, kjer je študiral, devetnajstleten pa se je vrnil v ZDA. Živel je v New Yorku in Connecticutu.

Svojo prvo knjigo, spomine Angelin pepel, je McCourt izdal, ko je bil star že 63 let. V njih opisuje svoje težko otroštvo v Limericku. Knjigo preveva toplina, McCourt pa je v njej na svojega očeta gledal celo z neko naklonjenostjo.

Za svoj prvenec je prejel številne nagrade. Knjiga je bila prodana v šestih milijonih izvodov. Prevedena je bila v 17 jezikov, tudi v slovenščino.

Sledila je knjiga "Tis: a memoir" (1999), v kateri je opisal svoje življenje priseljenca v New Yorku. V tretji knjigi Učitelj (2005) pa je opisal svojo 27-letno učiteljsko kariero. Kot piše na spletni strani založbe Modrijan, ki je letos izdala slovenski prevod knjige, McCourt v njej razkrije svoje nekonvencionalne, a zelo učinkovite metode tridesetletnega poučevanja na newyorških javnih šolah.