Italijan Marco Simoncelli (Gilera), branilec naslova, je zmagal v kategoriji do 250 ccm, Julian Simon (Aprilia) pa v kategoriji do 125 ccm in vodi tudi v točkovanju za SP.

Rossi si je v soboto zagotovil prvo startno mesto v deževnih sobotnih kvalifikacijah, drugi pa je bil Lorenzo. Med tema dvema dirkačema se je nato na deveti tekmi, med katero je po dežju na koncu posijalo sonce, razvil ogorčen boj za zmago. Med njima je bila večina tekme razlika za razdaljo enega motocikla. Španec je šest krogov pred koncem prehitel Italijana, ki je bil tri kroge pozneje znova na čelu. Rossi je v predzadnjem krogu v ciljni ravnini napravil napako in zapeljal z idealne smeri, kar je izkoristil Lorenzo in se znova zavihtel na prvo mesto, ki pa ga ni obdržal do konca.

''Doktor'' Rossi se je z izjemnim manevrom prav v zadnjih sekundah in v zadnjem zavoju znova dokopal do zmage, četrte letos in 101. v karieri. Lorenzo je zaostal pičle 0,099 sekunde. Sledil je Pedrosa (+2,899), ki je že nekaj krogov pred tem po napaki Avstralca Caseyja Stonerja (Ducati) dobil dvoboj za tretje mesto. Stoner je s četrtim mestom (+10,226) ostal trdno tretji v skupnem seštevku prvenstva, za Rossijem in Lorenzom.

''Vedno se je težko boriti z Lorenzom. V zadnjih krogih sem poskušal veliko stvari, da bi se prebil v vodstvo, na koncu pa mi je to tudi uspelo. Na tej progi je sicer zelo težko prehitevati. Na ključnih odsekih pa sem dovolj dovolj hiter, da sem dosegel pomembno zmago v prvenstvu,'' je po nastopu povedal Rossi.

Priznanje za preminulega Finca

Finski motociklist Jarno Saarinen, svetovni prvak leta 1972 v kategoriji do 250 ccm ter podprvak tega leta do 350 ccm, je pred dirko dobil posmrtno priznanje za svoje dosežke. Tragično je v 27-letu starosti preminil 20. julija 1973 v Monzi. Priznanje za 15 zmag in 32 zmagovalnih stopničk na VN ter za ''njegov velik vpliv na tehniko moderne vožnje'' so izročili njegovima bratoma Jariju in Jarku ter njegovi vdovi Soili Karme.