Po drugi strani je po seji murskosoboške občine prokurist Mure Zdenko Podlesnik na stojnici, kjer so se prodajale majice, v blagajno prispeval sto evrov. Ob tem se je odrekel šestim majicam, kolikor bi jih lahko kupil s tem denarjem.

Kot smo v Dnevniku pred dnevi razkrili, se je vodstvo Mure za tisk majic odločilo, da bi z njim reševalo finančne težave v družbi. Na kritike, ki se pojavljajo, namreč, zakaj je Mura naročila majice, proizvedene v Maroku, je Valant murskosoboškim poslancem pojasnil, da se mu to zdi primeren pristop. "Tudi Boss in Escada imata proizvodnje v manj razvitih državah," je dodal.

Po Valantovih pojasnilih mestnim svetnikom je Mura od leta 2000 ustvarila 38 milijonov evrov izgube. "Pri tem sta oba največja lastnika (NFD Holding in Sod, op. p.) ustvarila 15 milijonov evrov izgube, zato ni pravično govoriti, da se nista brigala za družbo," meni Valant. Tomaž Kuntarič, direktor Soda, ki se je tudi udeležil seje mestnega sveta (na sejo je bil vabljen tudi minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, vendar se je zaradi zadržanosti ni udeležil), je dejal, da je glavni cilj države delovati v smeri ohranjanja čim večjega števila delovnih mest. "Prišel je čas, da se govori o novi Muri," je dodal. Podobno kot že v preteklosti je Podlesnik ponovno poudaril, da bi bilo treba v dve podjetji Mure, ki bi predstavljali nov začetek, vložiti 11 milijonov evrov. S tem bi ohranili 1415 delovnih mest. Predsednik Murinega sindikata Drago Forjan pa je pojasnil, da bi morali vsi delavci, ki bodo ostali brez zaposlitve, prejeti odpravnine in da kljub morebitnim prekvalifikacijam v Pomurju ni novih služb za tiste, ki bodo izgubili delo.

Mestni svetniki so soglasno sprejeli sklepe, da v celoti podpirajo zahteve delavcev, da so se seznanili s programom ohranitve zdravih jeder, da se mora delavcem, ki bodo pristali na zavodu za zaposlovanje, zagotoviti pravična odpravnina in da naj bo javni shod v ponedeljek v Murski Soboti znamenje složnosti in odločnosti širše lokalne skupnosti do delavcev Mure. Poleg tega je bil sprejet sklep, da se od lastnikov in vlade zahteva, da takoj sprejmejo vse ukrepe za ohranitev zdravih jeder in čim več delovnih mest ter da se na tak način prepreči prekinitev proizvodnje, izgubo pomembnih tujih partnerjev in lastnih blagovnih znamk.

sebastjan.morozov@dnevnik.si