To je razvidno iz dveh kazenskih ovadb, ki so ju zoper člane nekdanje uprave in tri njihove svetovalce vložili kriminalisti ljubljanske policijske uprave (PU). Ti jih sumijo storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic. Po naših informacijah so med ovadenimi vsi trije člani nekdanje uprave IUV: njen predsednik Vito Debeljak, ki je krmilo družbe zapustil tik pred njenim neslavnim koncem, Sonja Vavken in Dušan Jerše.

Vse tri so kriminalisti ovadili zaradi suma storitve kaznivih dejanj ponareditve poslovnih listin in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti glede pridobivanja posojil, za kar je predvidena zaporna kazen od dveh do osmih let. Po ugotovitvah kriminalistov so poslovne knjige, bilance stanja in izkaze uspeha za leti 2007 in 2008 priredili, tako da so ti izkazovali bistveno ugodnejše razmere poslovanja vrhniške usnjarne. Prav na podlagi "olepšanih" bilanc naj bi IUV še lani, ko je že izpolnjeval pogoje za objavo stečaja, od državne banke SID prejel okoli milijon evrov posojila. Znano je, da je nameravala banka s pretvorbo omenjenega posojila v delnice dokapitalizirati, a si je nato skupaj z državnim Sodom po razkritju pravih bilanc družbe premislila.

Zlorabe položaja so po naših informacijah osumljeni tudi Debeljakov svetovalec Greg Sturmer, njegova pomočnica Nina Morgan-Jones in avstrijska državljanka, neuradno gre za Romano Šuštar. Seznam nepravilnosti, povezanih s Sturmerjem, državljanom Velike Britanije, ki je v IUV prišel leta 2006 po neuspešnem nakupu podjetja, se bere kot dober roman: v njem je mogoče najti plačevanje turističnih potovanj, manikerskih storitev, sončnih očal in celo kirurških operacij s službenimi karticami v skupni vrednosti 120.000 evrov, nenadzorovano dvigovanje gotovine v znesku 30.000 evrov iz blagajne IUV brez pooblastila uprave in nenavadno izplačevanje nadur. Enemu od osumljenih naj bi tako IUV v poldrugem letu izplačal skoraj 1400 nadur, kar za šestkrat presega najvišjo dovoljeno mejo po slovenski zakonodaji.

Med letoma 2006 in 2008 naj bi Sturmer skupaj z Morgan-Jonesovo, prav tako Britanko, s pomočjo uprave iz družbe na račune podjetij v tujini "prečrpal" okoli 800.000 evrov. Levji delež tega denarja naj bi končal na računu podjetja v Los Angelesu, ki ga je ustanovila Morgan-Jonesova. Ta je uradno vodila prodajalno IUV v Los Angelesu, ki je bila registrirana na istem naslovu kot njeno podjetje. Čeprav je vrhniška usnjarna zadnja leta veliko vlagala v nakup in opremo "svoje" ameriške prodajalne, so kriminalisti ugotovili, da IUV v družbi Morgan-Jonesove ni imela nikakršnega deleža, prav tako z njo ni sklenila pogodbe o poslovanju.

Več sto tisoč evrov naj bi iz IUV "odteklo" tudi na račune podjetij v Veliki Britaniji in Liechtensteinu, prek te države pa naj bi si Sturmer nakazal tudi del honorarja za "svetovanje". Iz predlanskih poslovnih izkazov IUV je razvidno, da je vrhniška družba Sturmerjevemu britanskemu podjetju Romp samo v letu dni nakazala 150.000 evrov kratkoročnega posojila. Odgovor na vprašanje, koliko je Sturmerovo "svetovanje" dejansko stalo obubožani IUV, bo zelo verjetno znan po koncu preiskave.

Čeprav na PU Ljubljana menijo, da so si ovadeni pridobili za okoli milijon evrov premoženjske koristi, velja opozoriti, da vse tri tujce kot fizične osebe z IUV ni vezala nikakršna pogodba. Podpisali so le nekakšne "predsporazume", ki pa naj ne bi imeli nikakršne teže in statusa pogodbe. Še več, vsi tuji svetovalci Vita Debeljaka, moža direktorice Dursa Mojce Cente Debeljak, niso bili prijavljeni kot davčni zavezanci. Kljub temu se je Britanec predstavljal celo kot izvršni direktor, svetovalec in zastopnik podjetja, Britanka pa se je predstavljala kot svetovalka oziroma dizajnerka. Sturmerja je po ugotovitvah kriminalistov v podjetje pripeljal nekdanji predsednik uprave Aleš Lunder, ki naj bi ga kriminalisti prav tako ovadili zaradi suma zlorabe položaja. Ko sta se s Sturmerjem po nekaj mesecih sprla, je Lundra na čelu IUV zamenjal Debeljak, ki je vse niti vodenja družbe prepustil Sturmerju.

"Da je uprava v tem obdobju zgolj statirala, dokazuje dejstvo, da so se v tem obdobju prenehale vse seje uprave, ki so se jih udeleževali tudi predstavniki delavcev, niso več pisali zapisnikov, uprava pa je nadzorni svet zavajala s podatki o poslovanju družbe," je včeraj pojasnil prvi ljubljanski kriminalist Branko Japelj, ki je njihovo početje označil kot "izčrpavanje družbe na neki prefinjen način".

peter.lovsin@dnevnik.siprimoz.cirman@dnevnik.si