Včeraj se je iz Bressanoneja vrnila izjemno uspešna odprava, ki se je poleg naslova svetovnih prvakov uvrstila še v dva finala, dosegla pa je tudi šest osebnih rekordov.

"Pričakovanja so bila visoka, z dosežki pa smo jih celo presegli. Na Južnem Tirolskem, kjer smo bivali v samostanu, je bilo izjemno vzdušje, tribune pa so bile vse dni tako nabite, da na štadion nekajkrat niso spuščali niti tekmovalcev in trenerjev. Med 173 državami udeleženkami smo osvojili 14. mesto ter pustili za seboj nekatere velesile svetovne atletike," je slikovito pojasnil vodja odprave Igor Topole, ki je bil ponosen, da je vodil tako uspešno delegacijo.

Osrednja junakinja je bila seveda Barbara Špiler, ki jo je na tekmi bodril ves avtobus navijačev iz Cundrovca pri Brežicah. Finale je bil izjemno težaven, saj je padal močan dež, slovenska metalka pa je kljub temu šampionsko opravila z bremenom prve favoritke. "Tekma je bila težka. Predlani, ko sem osvojila kolajno v Ostravi, tega nisem pričakovala, letos pa so bili apetiti visoki. Vesela sem, da mi je uspel veliki met. To je zaenkrat moj največji uspeh in nanj sem zelo ponosna," je sijala od navdušenja Barbara Špiler ter dodala: "Seveda je moj vzornik Primož Kozmus. Saj je vendar olimpijski prvak. Od njega se naučim zelo veliko. Tudi sicer na treningih delamo sistemsko, ničesar ne prepuščamo naključju. Takoj, ko začutim kakšno bolečino, jo skušamo čim prej odpraviti."

Ponosen je bil tudi Vladimir Kevo, ki ima pester urnik tudi na Bjelolasici, kjer se na svetovno prvenstvo v Berlinu pripravlja Primož Kozmus. "Kolajno smo napovedali in jo tudi osvojili. Čestitam Barbari, ki se razvija v izvrstno metalko kladiva. Sedaj jo čakajo še olimpijski dnevi mladih, potem pa naj gre na zaslužen počitek," je pojasnil Kevo ter nam zaupal, da bo prvo večje člansko tekmovanje, na katerem naj bi nastopila Barbara Špiler, čez dve leti na SP v Daeguju. "Olimpijske izkušnje naj bi dobila v Londonu 2012, potem pa naj bi šla njena članska kariera hitreje navzgor. Prvi vrhunec naj bi doživela na olimpijskih igrah 2016, ko bo stara 24 let," nam je še zaupal Kevo.

Najbolj je od slovenske reprezentance v Bressanoneju presenetila Urša Belaj, ki se je na 400 m ovire uvrstila v finale. "Urša je imela v kvalifikacijski skupini šele šesti prijavljeni rezultat. Ko je prišla v cilj kot druga, s čimer si je zagotovila direktno vstopnico za finale, je nemo gledala v zrak. Šele ko sem ji zavpila, da je finalistka, se je začela počasi veseliti. Finalna tekma pa ji bo služila kot lepa izkušnja za naprej," je zgodovinski tek Urše Belaj opisala njena trenerka Saša Maraž.