Prireditelji iz AMD Orehova vas so, tako kot vsako leto, uspešno pripravili dirko najboljših motokrosistov v razredu MX3, ki jo je spremljala tudi evropska preizkušnja v razredu MX2. Tako kot lani, ko je bil domači adut Sašo Kragelj drugi in je le za las zgrešil skupno zmago, je tudi letos na stopničkah v svetovni konkurenci stal Slovenec, le da je Kraglja zamenjal Matevž Irt.

Slednji je napad na najvišja mesta napovedal že na sobotnih kvalifikacijah. Dosegel je najboljši čas, kar je pomenilo dobro izhodišče za nadaljevanje uspešne sezone, saj Irt v tej sezoni redno nastopa v tem prvenstvu in je bil pred preizkušnjo v Orehovi vasi šesti v SP. Kragelj, za katerega je bila domača dirka šele tretja v tej sezoni, je bil v kvalifikacijah četrti.

A prva vožnja je bila za najboljša slovenska predstavnika le polovično uspešna. Kragelj je namreč v drugem zavoju padel ter nadaljeval povsem v ozadju, od koder se je nato mukoma prebijal naprej. S 23. mesta se je kmalu prebil med 15, nato med deset, na koncu pa je v zadnjih krogih iztisnil zadnje atome moči ter končal na šestem mestu. Bolje je šlo Irtu, saj je bil drugi in je to mesto tudi obdržal do cilja. Najhitrejši v prvi vožnji je bil Renet, tretji pa Italijan Alex Salvini. Tretji slovenski predstavnik Damjan Smrekar pa je bil 15.

V drugi vožnji sta tako Irt kot Kragelj začela nekoliko zadržano, na 11. in 12. mestu, a sta se v dobre pol ure prebila navzgor. Irt je vsakih nekaj krogov pridobil kakšno mesto in se na koncu prebil do petega, Kragelj pa je zadnje kroge vozil mesto za njim ter vožnjo končal kot šesti. Slavil je Finec Antti Pyrhonen, drugi pa je bil Renet, kar je zadoščalo za skupno slavje v Orehovi vasi.

"Zelo dobro sem začel že v soboto, ko sem bil najhitrejši v kvalifikacijah. Tudi začetek prve vožnje je bil zelo dober, saj sem vozil tik za Renetom. V drugi vožnji sem bil nekoliko slabši, proga je bila že precej razrita. Vseeno pa je bilo peto mesto dovolj, da sem se uvrstil na stopničke. Velika zahvala gre mojemu moštvu, saj me brez članov moštva ne bi bilo tukaj," je po dirki dejal danes najboljši Slovenec Matevž Irt.

Tudi v šibkejši kategoriji za EP so se lahko domači navijači razveselili visoke slovenske uvrstitve. Zanjo je poskrbel Klemen Gerčar, ki je z dvema tretjima mestoma tudi skupni seštevek razreda MX2 končal na najnižji stopnički. Najhitrejši na slovenski dirki je bil Christophe Charlier, ki je tako lepo dopolnil francoski dan in zmago kolega v SP. Charlier ni imel konkurence v boju za zmago, saj je bil najboljši v obeh vožnjah, prav tako pa je drugo mesto z dvema drugima uvrstitvama v posamičnih vožnjah zasluženo pripadlo Nizozemcu Jeffreyju Herlingsu.

"To je zame zelo dober rezultat. Tretje mesto pomeni, da sem ohranil tudi tretje mesto v skupnem seštevku. To je moja domača dirka, zato je uspeh še toliko več vreden, spodbujala sta me tudi dva navijaška kluba. Razmere so bile težke, v petek je kazalo zelo slabo, a je bil danes teren odličen," je po dirki menil Klemen Gerčar.

Poleg Gerčarja so v razredu EP MX2 nastopili še trije slovenski dirkači: Jernej Irt je bil tik za deseterico na 11. mestu (deveti v prvi in 12. v drugi vožnji), Borut Bele 30. (25. in 28.), Dejan Zver pa 32. (29. in 28.).