"Predlagani znesek 1.340.327 evrov predstavlja 0,17 evra na delnico oziroma štiri odstotke osnovnega kapitala družbe," navaja v obrazložitvi predlagatelj koprska družba Interfin. V Interfinu so prepričani, da je Intereuropa sposobna takega izplačila dividend.

"Poslovanje družbe je bilo v preteklem letu pozitivno, delež bilančnega dobička za izplačilo dividend delničarjem pa predstavlja dobra dva odstotka bilančnega dobička. Predlagatelj ocenjuje, da po presoji dobrega gospodarstvenika ni upravičenih zadržkov za izplačilo dividend," pojasnjuje v obrazložitvi predloga družba Interfin.

S sprejemom nasprotnega predloga se bodo po mnenju predlagatelja v Intereuropi tudi izognili morebitnemu izpodbijanju sklepa o uporabi bilančnega dobička.

Uprava Intereurope vztraja, naj ostane zaradi gospodarske recesije, velikega padca naročil in denarnih tokov, s katerimi se srečuje koncern, celotni bilančni dobiček za leto 2008 v vrednosti slabih 60 milijonov evrov nerazporejen. "Predlagano izplačilo dividend bi povzročilo dodatne težave pri zagotavljanju likvidnosti družbe," so sporočili iz uprave družbe.

Iz Intereurope so še potrdili, da je svet delavcev družbe v sredo izglasoval nezaupnico članici uprave, delavski direktorici Ondini Jonke, nadzornemu svetu družbe pa predlagal njen odpoklic z omenjene funkcije.

Čisti dobiček skupine Intereuropa v lanskem letu je bil s 3,68 milijona evrov za 86 odstotkov nižji kot leta 2007. Koncern je v prvem letošnjem četrtletju ustvaril čisto poslovno izgubo v višini treh milijonov evrov. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z enakim obdobjem lani znižali za 22 odstotkov na 48,9 milijona evrov.

Po pisanju današnjih Financ naj bi se Intereuropa soočala s precejšnjimi težavami tako pri zagonu logističnega terminala Čehov v Moskvi kot pri poslovanju doma. Po neuradnih informacijah naj bi v družbi razmišljali, da Čehov ponudijo v podnajem ruskim podjetjem. Razmišljali naj bi tudi o zaprtju katere od domačih filial. V Intereuropi naj bi možnost zaprtja ali prodaje filial ter oddaje v najem terminala Čehov zanikali.