Pred tem so bila dekleta večkrat zbrana na skupnem treningu v Ihanu, fantje pa dvakrat tudi v Delnicah na Hrvaškem pri hrvaškem reprezentantu Jakovu Faku, presenetljivemu nosilcu medalje z letošnjega svetovnega prvenstva v Koreji. Izjema je bil Janez Marič, ki je trening po večini opravil v domačem Bohinju, nekajkrat pa se mu je pridružil tudi Klemen Bauer.

Sicer pa so imeli biatlonci v tem delu sezone še kopico obveznosti. Klemen Bauer in Peter Dokl sta med drugim uspešno nastopila na tekmovanju Adventure Race Slovenija, Bauer pa je postal tudi fotomodel za blagovno znamko Maya Maya, ki opremlja slovenske biatlonce, tekmovalec pa bo predstavljen v knjigi o pravilni kombinaciji oblačil in modnih trendih.

Slovenski biatlonci so zaenkrat še primorani, da priprave opravljajo v tujini, a kot vse kaže, bodo del tovrstnih težav rešili že v letošnjem letu, ko bo biatlonski center na Pokljuki zaživel v novi podobi. Resda je pri delih zaradi dolge zime prišlo do rahlih zamud, a v slovenskem taboru pričakujejo, da bodo septembra vendarle lahko odprli nov center. Dela na Rudnem polju se namreč že zaključujejo, biatlonski center pa bo prve obiskovalce v organizirani obliki gostil že 11. julija, ko bo na sporedu tradicionalni pohod borcev na Triglav. Ti se bodo zbrali na stadionskem delu biatlonskega centra, kjer bodo slovenski biatlonci dobili tudi svojo rolkarsko stezo.

Vodstvo objekta je počasi že začelo tudi s trženjem novega objekta, ki bo ob restavraciji odprtega tipa obiskovalcem nudil tudi 62 ležišč, fitnes, tekaške in sprehajalne steze ter multimedijsko opremljene predavalnice. Prvi gostje naj bi na Pokljuko prišli v začetku oktobra.

Uradno bodo center na Pokljuki odprli v septembru, vodstvo slovenske biatlonske zveze pa si želi, da bi odprtje pospremili tudi s tekmo, na katero bi povabili nekatera najbolj zveneča imena svetovnega biatlona. Seveda si v novem centru želijo čim prej pripraviti tudi prvo veliko tekmo, a Pokljuke ni v biatlonskem koledarju svetovnega pokala v sezoni 2009/10, a v našem taboru poudarjajo, da bi vskočili namesto vsakega prireditelja, ki bi se znašel v težavah, posebej ob dejstvu, da imajo po novem urejen tudi sistem za umetno zasneževanje. Sicer pa bo Pokljuka letos med večjimi tekmovanji gostila le zimski olimpijski masters konec januarja in finale pokala IBU, novejšo različico evropskega pokala.

Med domačimi tekmami bo na Pokljuki seveda tudi vrsta državnih prvenstev v biatlonu in smučarskem teku v različnih starostnih kategorijah, prvič letos pa tudi poletno biatlonsko državno prvenstvo, ki je bilo v preteklih letih po tradiciji v avstrijskem Obertilliachu. To bo za Slovence zanimivo tudi zaradi dejstva, da je Teja Gregorin lani postala svetovna prvakinja v letnem biatlonu, naslov pa bo ob primerni formi bržkone branila tudi letos poleti v nemškem Oberhofu.