Mar veliki Ali umira? Se poslavlja od tega sveta? "Nič usodnega," pojasnjuje Mohamed Ali. "Ker imam Parkinsonovo bolezen, so me zdravniki opozorili, da kmalu ne bom več sposoben potovati z letalom, zato sem se odločil, da se še zadnjič odpravim na Otok in se poslovim od številnih svojih navijačev." Tako se je Ali odzval vabilu in se bo udeležil slavnostnih večerij, ki jih bodo gostili London, Manchester in Stoke.

Trikratni svetovni boksarski prvak Mohamed Ali je za Parkinsonovo boleznijo zbolel leta 1984. Zato ni čudno, da je kmalu ustanovil svoj dobrodelni sklad, ki se ukvarja z raziskovanjem in zdravljenjem te bolezni. V Veliki Britaniji je zelo priljubljen. Tako mu je BBC med drugim leta 1999 podelil nagrado za športnika stoletja.

Rodil se je kot Cassius Marcellus Clay mlajši. Leta 1960 je v Rimu osvojil zlato olimpijsko kolajno in se nato preselil med profesionalce. Tam je navduševal s svojim značilnim slogom poplesavanja okrog tekmeca. "Frfota kot metulj, piči kot čebela," so označevali njegov stil boksanja. Leta 1964 je sprejel muslimansko vero in se preimenoval v Mohameda Alija. V poklicni karieri je imel 61 dvobojev, pri čemer jih je dobil 56 (37 z nokavtom) in 5 izgubil. Trikrat je bil svetovni prvak v težki kategoriji in bil akter mnogih zgodovinskih dvobojev, denimo z Joejem Frazierjem, Kenom Nortonom ali Georgeom Foremanom. Leta 1978 je izgubil dvoboj proti Leonu Spinksu, a je svoj tretji naslov prvaka še istega leta proti istemu tekmecu dobil nazaj. Naslednje leto je objavil, da odhaja v pokoj, a tam ni dolgo zdržal. Leta 1981 je boksal svoj zadnji dvoboj, ko je izgubil proti Trevorju Berbicku.

Mohamed Ali se je poročil štirikrat in ima sedem hčerk ter dva sinova. Od njegovih otrok je najbolj znana Laila Ali, ki je leta 1999 postala boksarka, čeprav je oče menil, da ta šport ni za nežni spol.